Hodočasnici stižu u Mariju Bistricu

14.08.2022.

19:55

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/P.F./HRT

default error photo

Svetišta Majke Božje diljem Hrvatske pripremaju se za blagdan Velike Gospe. Posebno svečano bit će u našem najvećem marijanskom svetištu - Mariji Bistrici gdje će središnje misno slavlje u 11 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić. Mnogi hodočasnici već su počeli stizati u Mariju Bistricu.

Na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije vjernici tradicionalno hodočaste u marijanska svetišta. U Mariji Bistrici - gužva, a mnogi su upravo to danas htjeli izbjeći.

Donosimo izjave hodočasnika.

- Sutra bude veća gužva pa smo se odlučili za danas.

- A ima dosta ljudi, čini se u redu, lijepo vrijeme, nije prevruće, dobra je atmosfera.

- Dolazim iz Bjelovara, došli smo se pomoliti našoj dragoj Majčici.

- Joj volim to, nekako se čovjek osjeća lakše.

- Neko olakšanje za dušu, i tako.

Pripreme za svetkovinu su u tijeku, svečano će biti i večeras.

- Mi tradicionalno imamo jedan prekrasan Put svjetla na našoj bistričkoj Kalvariji, kada se uz sjaj svijeća, molitvu, razmatranje, marijanske pjesme na neki način molitveno pripremamo za samu svetkovinu, rekao je Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica.

Na sam blagdan, mise će se od zore održavati u crkvi na otvorenom, zbog brige za zdravlje hodočasnika. Kip crne Bogorodice s djetetom moći će se obići u bazilici. Nju posjetitelji nakon potresa ove godine napokon mogu vidjeti u punom sjaju.

- Uspjeli smo napraviti takozvanu konstruktivnu obnovu, uspjeli smo baš prekrasno obnoviti pročelje same bazilike, tako da će naši dragi hodočasnici konačno vidjeti našu crkvu bez skela, istaknuo je Matošević.

- Kad sam bila mala, hodala sam s roditeljima. Sad je unuka došla s nama, da vide kako je to bilo nekada i da nastave tako dalje, rekla je jedna hodočasnica.

- Obavezno Gospi dođemo, nekad smo išli župno, a otkad smo postali obitelj, dolazimo autom, kazao je drugi hodočasnik.

Tradicija se nastavlja, i sutra će mnoge obitelji hodočastiti u Mariju Bistricu. Očekuje se više tisuća vjernika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!