14:15 / 15.03.2021.

Autor: HRT/D.D.

U Zagrebu počinje obnova privatnih stanova i kuća

Jedno mjesto za sve informacije i podnošenje zahtjeva

Jedno mjesto za sve informacije i podnošenje zahtjeva

Foto: Studio 4 / HRT

"S današnjim danom krećemo u onaj četvrti definirani prioritet, a to je početak obnove privatnih stanova i privatnih kuća", najavio je ministar Horvat pri otvorenju informativnog centara „Obnova".

Otvara se Informativni centar „Obnova", u Ulici Kneza Mislava 2. Riječ je o zajedničkom informativnom centru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji se osniva radi pomoći građanima s područja Zagreba i okolnih županija, čije su nekretnine stradale u nekom od prošlogodišnjih potresa.

- Konačno su na jednom mjestu dostupne sve potrebne informacije, bez obzira na to bile one predmet službenika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu ili Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ministar ističe Centar kao jedno mjesto s osposobljenim službenicima na kojem se mogu dobiti sve konkretne informacije i gdje građani Zagreba i okolnih županija mogu podnijeti zahtjeve.

- Velika hvala na pomoći pravnim klinikama budućih diplomiranih pravnika koje smo u ovo kratko vrijeme educirali da bi građanima Zagreba i okolice mogli pružati sve potrebne i relevantne informacije u popunjavanju zahtjeva, odnosno objašnjenju njihovih prava, dodao je.

- S današnjim danom krećemo u onaj četvrti definirani prioritet, a to je početak obnove privatnih stanova, privatnih kuća i svega onoga za što ingerenciju imaju Središnji državni ured i Fond za obnovu, najavio je ministar Horvat.

Naveo je podatke da je zaprimljenih zahtjeva malo više od 4 tisuće, u segmentu hitnih intervencija riješeno je njih gotovo 1500, i isplaćeno je 46 milijuna kuna pomoći.

- Nastavlja se javni poziv kojim sufinanciramo najamnine svima koji imaju crvenu markicu oznake N1 i N2. Više od 6,7 milijuna kuna isplaćenih sredstava u tom segmentu i tako je privremeno zbrinuto više od 740 stanovnika grada Zagreba, izjavio je ministar Darko Horvat.

Dodao je kako ovakav centar ne bi imao smisla prije nego je logistika bila spremna. 

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera, zahvalio je ministru Horvatu na svemu što je napravljeno i svem trudu uloženom u pripremi i izgradnji informativnog centra, ne samo u Zagrebu nego i izmještenim centrima koji su organizirani na Banovini.

- Ono što mi se čini posebno hvale vrijedno i na čemu je veliki trud i napor uložen zapravo je pojednostavljenje svih procedura kako bi ljudi koji su pogođeni potresima mogli podnijeti zahtjev na najjednostavniji način i kako bi službenici koji će ovdje raditi mogli pružiti adekvatnu stručnu i pravnu pomoć, rekao je Frka-Petešić.         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!