12:44 / 15.03.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT/S.M./Hina

Nastavak rušenja i početak kampanje "Neka rane postanu samo ožiljici"

Petrinja

Petrinja

Foto: HRT / HTV

Stanovnici Banovine trude se vratiti normalnom životu nakon potresa. U Petrinji prioritet postaje rušenje objekata koji prijete urušavanjem.

U Petrinji je dosad srušeno 10-ak objekata, a poslijepodne će na red doći i dva objekta u privatnom vlasništvu, kazala je HTV-ova novinarka Jelena Bokun u podnevnom Dnevniku. Među srušenim objektima je i zgrada koja je dodatno stradala u posljednjem jačem potresu, prije nekoliko tjedana. 

U centru Petrinje je mnogo zgrada starijih od 200 godina, koje su u kategoriji zaštićenih kulturnih dobara. Stoga je na područje Petrinje danas stigla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Sudjelovala je jutros i na sastanku stožera gdje je predstavila aktivnosti ministarstva na popisivanju i zbrajanju štete na kulturnim dobrima. 

- Ovih dana završavamo prijavu šteta za Fond solidarnosti Europske unije, počeli smo s hitnim mjerama zaštite kulturne baštine i ovdje u Sisku i Petrinji, a nakon toga krećemo s izradom projektne dokumentacije za obnovu kulturne baštine, pri čemu će ministarstvo ponijeti najveći teret jer će lokalna samouprava i Stožer morati podnijeti najveći teret u zbrinjavanju ljudi. Svi sugrađani, koliko god im je teško, cijene naše napore da kulturne ustanove budu otvorene, rekla je ministrica.

Obuljen-Koržinek: Uz egzistencijalne probleme, građanima je važan i pristup kulturi 

Kako je istaknula, tijekom ljeta će se na području Sisačko-moslavačke županije dodatnim novcem financirati dio kulturnog programa, koji će se moći održavati na otvorenome, jer je građanima uz egzistencijalne probleme važan i pristup kulturi.

- Ministarstvo je ponajprije preuzelo obvezu stabilizacije kulturnih dobara kojima prijeti urušavanje. Počelo se s crkvama, a na redu je više objekata u Sisku i Petrinji, kao što su petrinjska crkva sv. Lovre, sisačka Holandska kuća i Stari grad, kazala je ministrica. 

Za pojedinačna kulturna dobra i zgrade javne namjene ministarstvo će osigurati dokumentaciju, a za privatne će vlasnici zatražiti obnovu.

Ako su u Ministarstvu kulture i medija zaustavljene investicije za preostali dio Hrvatske, sva potrebna financijska sredstva mogla bi se angažirati u području zaštite kulturnih dobara na stradalom području, rekla je ministrica.

Kampanja "Neka rane postanu samo ožiljici"

Istodobno, u jednom petrinjskom parku počela je kampanja "Neka rane postanu samo ožiljci". Njezin cilj je pružiti psihološku pomoć djeci i roditeljima na potresom pogođenom području. U okviru te kampanje djeca su u parku obojala drvo u žuto, boju nade i oporavka. 

Ondje je bio i fotograf Damir Hoyka, ambasador projekta "Neka rane postanu samo ožiljci". Fotografirao je početak kampanje i najavio da će one biti službene fotografije toga projekta. Kampanja će trajati do rujna ove godine. 

Hoyka je kazao da "želi svojim radom pokazati ljudima i datim im snagu, da isto tako kako će drvo nastaviti rasti, tako će i ovaj grad opet izrasti".

- Nije kraj, nego možda čak prilika za jedan novi početak, da se ode dalje nego što bi se možda i planiralo, kazao je među ostalim Hoyka.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!