16:56 / 18.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Horvat: Produljenje roka vjetar u leđa tijelima koja provode obnovu

Darko Horvat

Darko Horvat

Foto: HTV / HRT

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat ocijenio je da je produljenje roka za iskorištavanje sredstava iz EU-ova Fonda solidarnosti vjetar u leđa provedbenim tijelima kako bi se ubrzala dinamika obnove.

Komentirajući produljenje roka za iskorištavanje sredstava, Horvat je ocijenio kako je to moguće kada ima dobre volje i kada su argumenti jaki.

- Ovo je vjetar u leđa provedbenim tijelima. Ministarstvo kao koordinator procesa još jednom stavlja akcent na povećanje dinamike obnove, na angažman cijelog hrvatskog projektantskog i građevinskog potencijala u segmentu javnih poziva, izjavio je Horvat uoči sjednice Vlade.

Osvrnuvši se na komentar predsjednika Republike Zorana Milanovića da je premijer u Bruxellesu morao žicati u ime Hrvatske ustvrdio je kako je Plenković pokazao tko je u Bruxellesu.

- Tko je premijer u Bruxellesu jasno je pokazao i dokazao jučer i svaki komentar na tu temu je suvišan, rekao je Horvat.

Sada je na redu ubrzavanje procesa javnih natječaja i ugovaranja radova, kako bi se iskoristio novac iz Fonda solidarnosti.

- Gro projektne dokumentacije je gotov, gotovo 300 zgrada je spremno za konstrukcijsku, odnosno za cjelovitu obnovu. Sada nam treba transparentna javna nabava, odaziv hrvatskog građevinskog sektora, a onog trenutka kada popunimo hrvatske kapacitete i međunarodni tenderi, rekao je Horvat.

Na pitanje očekuje li ga sada "hladni tuš" jer je moguće očekivati da na tržištu neće biti dovoljno kapaciteta za građevinske radove odgovorio je kako ne vjeruje u to - još uvijek postoje kapaciteti za uključivanje u obnovu, prvenstveno u velike projekte.

Vlada će donijeti uredbu o korištenju državnih stanova

Najavio je da će Vlada u roku 60 dana donijeti uredbu o korištenju državnih stanova, njome se neće mijenjati kategorizacija dužnosnika koji imaju pravo na korištenje državnih stanova, već će uredba morati akceptirati određene tolerancije.

- Kad odredite jasne ograde koje definiraju prava, morate imati adekvatni broj stambenih jedinica upravo takve kvadrature, a mi ih u ovom trenutku nemamo. Dakle, nova uredba morat će akceptirati određene tolerancije, poručio je Horvat.

Odgovarajući na pitanje o preuređenju podruma kojim se koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, što je stajalo 400.000 kuna, Horvat je rekao da je troškovnik radila struka.

- Ako ovlašteni inženjer građevine napravi tehničko-dokumentacijsku kontrolu, to potpiše i ovjeri, zar mislite da bi politika trebala kontrolirati struku, pitao je Horvat i ustvrdio da on vjeruje u sustav.

Odgovorio je i na prozivke saborske zastupnice Vesne Vučemilović da njegovo ministarstvo još nije donijelo uredbu kojom se definiraju naknade za zemljišta koje se koriste u turističke svrhe. Kaže da je koncept dvaju uredbi koje uređuju to područje gotov I sada ga usuglašavaju s turističkim sektorom.

-Nismo u 100-postotnom konsezusu i zbog toga ima nekoliko serija razgovora. Ali vrlo smo blizu i mislim da će doći do visoke doze konsenzusa, rekao je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!