Horvat se neće žaliti na istragu, aktivirat će saborski mandat

22.02.2022.

12:35

Autor: HRT/Hina/J.L.

Horvat se neće žaliti na istragu, potpisao zahtjev za aktivaciju saborskog mandata

Horvat se neće žaliti na istragu, potpisao zahtjev za aktivaciju saborskog mandata

Foto: Davorin Visnjic/Marko Lukunic/Marko Prpic / PIXSELL

Odvjetnik pritvorenog Darka Horvata najavio je da će u četvrtak aktivirati saborski mandat i odmah ga staviti u mirovanje te će Horvat imati pravo na dužnosničku plaću šest mjeseci, a zatim bi se vratio u Sabor. 

Odlučili su i da će se odreći žalbe o provođenju istrage kako bi ona u odnosu na Horvata postala pravomoćnom.

Tako žele ubrzati Uskok da što prije ispita tri svjedoka, a zbog kojih je - zbog mogućeg utjecaja na njih - Horvat pritvoren.

Ako ih se ispita prije isteka 30 dana, tada bi Horvat prije mogao biti na slobodi.

Odvjetnik Vladimir Terešak izjavio je da u tom slučaju više ne bi bilo potrebe za istražnim zatvorom.

- Teoretski, to bi se moglo riješiti u jednom danu, rekao je Terešak.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

USKOK Horvata sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No Horvat je u subotu na ispitivanju u USKOK-u odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, prema riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju, prema neslužbenim informacijama, osumnjičeni potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Terešak kaže da ne zna kada će ostali osumnjičeni za koje USKOK nije tražio određivanje istražnog zatvora biti ispitani u USKOK-u.

Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac u USKOK-u posvjedočila da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!