HRT-ova ekipa s Hitnom službom: "Zaista smo preopterećeni"

30.04.2021.

20:36

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/B.A./HRT

Hitna medicinska služba

Hitna medicinska služba

Foto: Dnevnik / HRT

Nacionalni je dan Hitne medicinske službe. Više od 4000 djelatnika na godišnjoj razini zbrine približno milijun i pol pacijenata. Posebno je zahtjevan rad u uvjetima pandemije. Kako to izgleda, naša ekipa provjerila je u zagrebačkom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu. 

Poziva je više od tisuću dnevno. 


- Zaista smo preopterećeni jer smo mi ti koji, osim što procjenjuju je li nešto hitno i rješavaju hitna stanja, isto tako rješavamo i hrpu terapija. Sve ono što bi trebali riješiti na drugoj instanci, znači, kod liječnika obiteljske medicine, kaže Altijana Kadić, dr. med., specijalistica hitne medicine u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.


Ako je procjena da pacijent boluje od COVID-a - timovi oblače posebna odijela. Ako nije o njima riječ - zaštićeni su jednokratnim ogrtačem. Oprema koju su prvi uveli brzi su antigenski testovi. Bitno im olakšavaju posao.  


- U zadnje vrijeme imamo čak 40-50% testiranih pacijenata koji su pozitivni i onda njih direktno vozimo u COVID-bolnicu, ističe Tea Vukić, dr. med., liječnica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Nakon svake intervencije vozilo se dezinficira.


- Dok mi se ekipa tamo skida, skidaju kombinezone jer su oni bili iza s pacijentom, ja moram dezinficirati auto, kaže Željko Nenadić, vozač hitne pomoći Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


Godišnje odrade oko 75 tisuća intervencija.


- Tako smo prošle godine imali preko 12 tisuća intervencija vezanih za COVID-19, a ove godine se približavamo brojci od 3000 intervencija u prva četiri mjeseca, kaže prof. dr. sc. Žarko Rašić, prim. dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


Iako im je način rada promijenjen, jedno ostaje konstanta - borba za ljudski život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!