Bago: Schengen ima tri pozitivna efekta - na trgovinu, turizam i tržište rada

08.12.2022.

23:11

Autor: I.B./Otvoreno/IMS/HRT

Otvoreno o ulasku Hrvatske u Schengen

Otvoreno o ulasku Hrvatske u Schengen

Foto: Otvoreno / HTV

Hrvatskoj je napokon odobren ulazak u najveće područje bez granica na svijetu. Kolone vozila na našim granicama s europskim susjedima trebale bi postati prošlost. Što pristupanje schengenskom prostoru znači na ekonomskom i ponajprije na sigurnosnom planu u doba kad raste broj ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći Zapada?

Hrvatskoj je napokon odobren ulazak u najveće područje bez granica na svijetu. Kolone vozila na našim granicama s europskim susjedima trebale bi postati prošlost. Što pristupanje šengenskom prostoru znači na ekonomskom i ponajprije na sigurnosnom planu u doba kad raste broj ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći Zapada?

Gosti u emisiji urednika i voditelja Branka Nađvinskog bili su Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije, Darinko Bago, gospodarski stručnjak, Domagoj Hajduković, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove (Socijaldemokrati), Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ) te Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a koji se javio iz Bruxellesa.

Vinković je rekao da je od kraja lipnja i kraja predsjedanja Francuske EU-om, otkad je Hrvatska dobila nacrt kako bi trebala izgledati procedura ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor, "prva stvar koja je bila uočljiva je da je Hrvatska odvojena od Bugarske i Rumunjske".

- Dobili smo veliku potporu Europske komisije i Europskog parlamenta. No onda su se pojavili prijepori u vezi s tim je li austrijski ministar rekao da se protivi ulasku sve tri države u Schengen ili samo Bugarskoj i Rumunjskoj. Onda su mediji objavili da su sve tri zemlje dobile zeleno svjetlo za putovanje bez viza po EU, što nikako nije moglo biti točno, kao ni da će Hrvati moći putovati po EU bez putovnice. Jutros su se pojavila nagađanja nekih medija da bi se Mađarska mogla pridružiti bojkotu sve tri države. Ipak novinarka HTV-a Jasna Paro dobila je izjavu od jednog neimenovanog dužnosnika da je glasovanje za Hrvatsku već obavljeno i da je pozitivno. Nakon toga je Hrvatskoj izražena dobrodošlica, rekao je Vinković.

Dodao je da neće biti nikakvog posebnog nadzora od strane EU-a "jer je Hrvatska samoinicijativno prilikom procesa evaluacije uvela nezavisnu kontrolu postupanja naših policajaca na granici koji štite, ali i poštuju ljudska prava tj. prava na azil određenih osoba".

- EU ima goleme probleme. Spominju Atlantsku rutu, Istočno Sredozemlje, Srednje Sredozemlje, Zapadno Sredozemlje i naravno, Zapadno-balkansku rutu, koja je bitna jer RH ima najdužu kopnenu granicu s BiH, ali i s Crnom Gorom i Srbijom. Bit će to zajednička suradnja hrvatske policije i ako bude potrebno dobit ćemo potporu, prije svega u tehničkim sredstvima, jer ljudski faktor Hrvatska ima osiguran. Vrlo težak posao, vrlo zahtjevan i vrlo dobro obavljen, rekao je Vinković.

Domagoj Hajduković rekao je da je pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru stvarno velika stvar za našu državu.

- Zaokružujemo put prema europskim integracijama i za to su zaslužne sve Vlade podjednako. To je najveće međudržavno slobodno područje, odnosno područje bez granica. Naši građani osjetit će benefite, a to je puno slobodnije kretanje unutar tog prostora, naglasio je.

Sunčana Glavak istaknula je da je danas dobar dan za Hrvatsku.

- Hrvatska je ispunila 281 preporuku. Naš ulazak u schengensko područje počeo je u vrijeme velikih migrantskih valova i nije postojala baš politička volja da se ide u proširenje. U schengenski prostor Hrvatska ulazi u vrijeme kad se geopolitičke okolnosti drastično mijenjaju i dok na europskom tlu traje rat, odnosno ruska agresija na Ukrajinu. Bez snažne političke volje, uloge naših policajaca i premijera Andreja Plenkovića mi danas ne bismo imali verifikaciju povjerenja drugih zemalja članica u RH, kazala je Glavak.

- Ukidamo 73 kopnene granice, 12 morskih, a za zračne ćemo morati malo pričekati zbog prilagodbe do 26. ožujka. Hrvatska postaje sigurnija, uspješnija i privlačnija. Sigurnija zbog suradnje policija, da je uspješnija - to se odnosi na gospodarstvo, a privlačnija - je bez gužvi na granicama, naglasila je.

Darinko Bago je objasnio što će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za gospodarstvo Hrvatske.

- Ulazak u Schengen je svakako značajan. To je strateški cilj Hrvatske, međutim sam ulazak u Schengen je tek jedan početak. RH je postala dio jednog velikog područja EU-a i ako će ga netko izvana pokušati destabilizirati bit će to preko granice. Vrlo je važno voditi brigu o svim političkim aspektima koji mogu utjecati na RH, kazao je.

Napomenuo je da Schengen ima tri pozitivna efekta: na trgovinu, turizam i tržište rada.

- Vozačima kamiona se period zaustavljanja na graničnim periodima značajno smanjuje. Ako računamo da je njihov sat 50 kuna, onda se to penje na desetine milijuna eura direktne koristi za prijevoznike.

Mi bismo trebali malo suspregnuti svoj trijumfalizam, iako je to stvarno velika stvar za nas, dodao je i nastavio da u BiH i u Srbiji i dalje žive ljudi s kojima moramo surađivati. Treba sad voditi brigu o tome kako će oni ulaziti unutra, istaknuo je.

Ničeno je rekao da hrvatska granična policija prilikom granične kontrole na vanjskim granicama već od 2017. primjenjuje upravo taj schengenski kriterij i trenutno se u toj proceduri neće promijeniti ništa.

- Glavna promjena je ukidanje unutarnje granice. To je radikalna promjena u sigurnosnom sustavu u Hrvatskoj i mi smo se dugo pripremali za tako nešto. Pitanje je bilo je li bilo teže ispuniti političke ili tehničke uvjete. Ispunjenje tehničkih uvjeta je bilo izuzetno teško i skupo. Oko 250 milijuna eura je uloženo u taj dio. Hrvatska granična policija će još do 2027. dobiti oko 160 milijuna eura u nacionalnom dijelu programa, a još se možemo i kandidirati za terenska vozila, dronove, brod, istaknuo je.

Hajduković je dodao da činjenica da neke zemlje koje nisu članice EU-a jesu članice Schengena govori sama za sebe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!