Hrvatska ratna mornarica slavi 30 godina

27.09.2021.

10:07

Autor: P.F./HRT/Hina

HRM slavi 30. godina

HRM slavi 30. godina

Foto: HTV / HRT

U Splitu se svečano obilježava 30. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice. Na svečanosti u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica- Barba" bit će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Program obilježavanja počeo je u 7.30 jutarnjom budnicom Orkestra HRM-a ulicama grada Splita. Zatim je u 8.30 položen vijenac u more za poginule mornare. Nakon toga održana je sveta misa u povodu 30. obljetnice osnutka HRM-a u crkvi i samostanu sv. Ante u Splitu.

Počela je i središnja svečanost Dana HRM-a - svečano postrojavanje postrojbi HRM-a u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba". Tamo su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić  te načelnik Glavnog stožera OS RH Rober Hranj.

- Trideseta je obljetnica mnogih događanja značajnih za suverenu, demokratsku Hrvatsku, događaja značajnih za organiziranje i razvoj obrambenog sustava i oružanih snaga. Upravo u rujnu 1991. prvi Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imenovao je admirala Svetu Leticu za prvog zapovjednika HRM-a. Tada su započele akcije i operacije s ciljem obrane te je tada započeo i njezin razvoj, rekao je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Rafanelli.

- Naše more je od iznimnog geopolitičkog i geostrateškog značaja zbog čega je stoljećima povod ratovima i stradanjima, no snaga pomorskog bića čovjeka koji je ponikao s ovog prostora uklesana je u hrvatske otoke i priobalje još od pobjede nad Mlečanima davne 1887. godine. Upravo ta snaga utjecala je na razvoj događaja u Domovinskom ratu kada se HRM suprotstavila puno jačem neprijatelju te ga prisilila na povlačenje. S tom malom jezgrom motiviranih hrvatskih domoljuba koji su poznavali more i mornaričke vještine uspjeli su osloboditi hrvatsko more i osigurati slobodu plovidbe na Jadranu, dodao je.

Potom je govorio o daljnjim događanjima ustrojavanja HRM-a kao i djelovanju u Domovinskom ratu.

Galerija
Hrvatska ratna mornarica slavi 30 godina, Foto: HTV/HRT
Hrvatska ratna mornarica slavi 30 godina, Foto: HTV/HRTIvo Rafanelli, Foto: HTV/HRTRobert Hranj, Foto: HTV/HRTMario Banožić, Foto: HTV/HRTAnte Babić, Foto: HTV/HRTHRM slavi 30 godina, Foto: HTV/HRT

Načelnik Glavnog stožera OS RH Rober Hranj rekao je kako je za preživljavanje države, opstanak na ovim prostorima i obranu mora moramo imati pomorsku silu.

- Današnja HRM je dobro opremljena, osposobljena i uvježbana te predstavlja najjači instrument države moći za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta na moru. Predstavlja stup pomorske obrane RH. Naše Jadransko more preveliki je važan prirodni i gospodarski resurs koji moramo stalno braniti i čuvati te nam zbog toga i treba mornarica koja ima odgovarajuće sposobnosti za tu zadaću. Došlo je vrijeme da pokrenemo novi investicijski ciklus modernizacije i opremanja HRM-a. U narednim godinama fokus će biti na operacijama pomorske sigurnosti u Jadranu i Mediteranu čemu svjedoče i brojne operacije u sklopu NATO-a. Zbog toga nam trebaju nove sposobnosti za nadzor mora. Moramo ubrzati završetak izgradnje ophodnih brodova, moramo modernizirati radarsku mrežu na obali i otocima, rekao je Hranj.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako se u ovakvim prilikama prisjećamo kako je nastala Hrvatska vojska i HRM te kada se prisjećamo žrtava koje su bile na tom putu kako bismo danas uživali u slobodnoj, sigurnoj Hrvatskoj.

- Na tom putu imali smo brojne bitke te smo pobijedili višestruko snažnijeg neprijatelja i otjerao ga s područja koje je želio da bude njegovo, nađe domovine, rekao je ministar.

Gradimo se godinama. Sve Vlade nastojale su ulagati sukladno mogućnostima imali. Današnji proračun za održavanje, modernizaciju i opremanje HRM-a je 80-ak milijuna kuna, dodao je te govorio o budućim projektima.

Govorio je i saborski zastupnik Ante Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

Potom su uručena odlikovanja, promaknuća i poticajnih mjera pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Nakon uručenja govor je održao predsjednik Milanović.

- Svaka država ima ono nešto po čemu je baš to što jest i bez čega nije to što jest. To je more, cijelo more. More jednako Hrvatska. Naravno i kontinent i Zagora i Slavonija i sjever jednako Hrvatska. Ali more, i to svaki pedalj od Savudrije do Prevlake te tisuće milja to je ono što je Hrvatska. Na ovom mjestu, koje je sjedište HRM-a, povijest odzvanja, tutnji. Nedaleko, milju preko puta bile su prve starosjedilačke crkve, prvi hrvatski knezovi Mislav, Trpimir, Zdeslav, kasnije Branimir, nastala je HRM, pobjeđivala je. Veliko je ovo more, duga je ovo obala, a mi smo mali narod. Tako je to išlo iz vlasti u vlast da bi tek zadnjih 30 godina Hrvatska kao izraz volje hrvatskog naroda imala vlast, državnu vlast. Državna vlast jednako teritorij jednako granica, od Prevlake do Savudrije i natrag, prvi puta u cjelokupnoj povijesti. To je sve naše i za to odgovaramo. To je zasluga ove generacije hrvatskih ljudi, hrvatskih mornara, onih koji su dali svoj život i onih koji to rade, grade, zajedno s hrvatskom policijom da to bude čuvano, sigurno i naše. Puno je krvi uslijed zavisti, ambicija i pohlepe palo da bi se na kraju sve ovo skupa osiguralo, očuvalo i bilo naše. I to košta u ljudskim životima, ali i u onome što je manje bitno - novcima, rekao je Milanović.


Uvjeren je da će biti ambicije i želje da se osigura novac za HRM. Morat će se izdvajati novac, graditi ophodni brodovi, koji će uskoro doći, rekao je.

- Naša dužnost da svaki euro koji nam stoji u EU fondovima za sve i svašta uzmemo i iskoristimo upravo zato da bi bilo za ono što nam nitko neće dati i što moramo platiti sami, a to je oružje i to košta. Svatko je za svoju obranu odgovoran sam, i koliko plati i koliko procjeni da mu treba i kakvi su mu susjedi toliko će na kraju imati, rekao je Milanović.

- Čuvajte naše sveto hrvatsko more, od početka do kraja, naša Hrvatska mornarico, hrvatska pomorska policijo, neka nam živi naša domovina. Domovini vjerni. Sretan dan mornarice, rekao je završno predsjednik Milanović.

Banožić: HRM branila hrvatsko postojanje i povijest na ovoj strani Jadrana

Ministar obrane RH Mario Banožić uputio je u povodu 30. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) čestitku pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

- Nastali ste u prekretničkom vremenu, onom u kojemu je trebalo braniti naše postojanje na ovoj strani Jadrana, povijest, tradiciju, sjećanja. Svoju ste zadaću u Domovinskom ratu časno i pobjednički izvršili. Na tridesetu obljetnicu HRM-a sa zahvalnošću, u mislima i molitvama, prisjećamo se svih onih koji su svojom žrtvom pridonijeli našoj slobodi. Nošeni ljubavlju prema slobodi i domovini, naoružani motivima i pomorskim znanjem, svoje zadaće ispunjavate i danas, čuvajući hrvatski Jadran i braneći nacionalne interese na moru, naveo je ministar obrane.

Istaknuo je da su ono što je najvrjednije u HRM-u njeni pripadnici.

- Upravo vi naši ljudi! Nastavite i nadalje težiti izvrsnosti, jačajte našu mornaricu. Nemojte se nikada umoriti od doprinosa jedinoj nam domovini Hrvatskoj, zaključio je u čestitci.

Milanović: Prvi put u povijesti imamo vlast nad Jadranom od Prevlake do Savudrije

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u Lori Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom američkog general-pukovnika Jona A. Jensena, direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske.

Predsjednik Milanović je general-pukovniku Jensenu rekao kako mu je čast uručiti mu red kneza Trpimira i da u tome ima neke simbolike, jer je Trpimir bio jedan od prvih hrvatskih knezova i osnivač hrvatske nacionalne dinastije.

- Znam da je njegovo ime za slomiti jezik za svakog osim za ljude s ovih prostora jer ga je teško izgovoriti. On je stolovao u neposrednoj blizini Splita, iznad Kaštela, u njegovo vrijeme je osnovana i prva hrvatska prapovijesna mornarica. Ovo vam govorim čisto kao jedan povijesni uvod, mislim da je zanimljiv i da ima simbolike", rekao je predsjednik Milanović.

Rekao je kako znamo o povijesti hrvatskih odnosa s Nacionalnom gardom Minnesote, te kada je Hrvatska 1996. godine uspostavljala odnose onda je bilo pitanje s kojom će to saveznom državom biti, a jedan od sudionika potpisivanja je bio admiral Robert Hranj. Rekao je kako vidi da je suradnja puno viša od formalne, govoreći iz hrvatske perspektive, jer je jasno "koliko to našim ljudima znači." Milanović želi da tako ostane i siguran je da će tako i biti.

Odlikovanje je dodijeljeno temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH, a na prijedlog državnog Povjerenstva za odlikovanja i priznanja, predsjednik Zoran Milanović je donio odluku o dodjeli odlikovanja redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos međunarodnom ugledu RH i razvoju bilateralnih odnosa između RH i SAD- a, te uspješne suradnje Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote.

Odlikovani Jensen je nakon primljenog odlikovanja predsjedniku rekao da mu je iznimna čast prihvatiti odlikovanje. Rekao je i da kada se netko pridruži vojsci kao mladi čovjek nikada ne zna gdje će ga to odvesti, ali mu je iznimno drago što je tu među svojim prijateljima s kojima je imao prilike surađivati.

- U pravu ste, ovo je sada 25. godina našeg odnosa i zaista mi puno znači primiti ovakvu nagradu na tu godišnjicu. U ime guvernera Minnesote i u ime generala skromno ovo prihvaćam i ponovno vam zahvaljujem, izjavio je Jensen.

Kasnije je novinarima rekao da mu je drago što je u Hrvatskoj, da je zadnji put bio ovdje 2018. godine, a sada je 25 godina od uspostavljanja veza SAD-a i Hrvatske. Ponovio je kako mu je drago i iznimna čast primiti hrvatsko odličje. Istakno je da je suradnja dviju zemalja više od formalne. Riječ je o vojnoj suradnji, ali i o razmjeni sveučilišta, te drugim oblicima suradnje.

Jon A. Jensen (58) je general-potpukovnik vojske SAD i od 10. kolovoza prošle godine služi kao 22. ravnatelj Nacionalne garde vojske. Do sada je obavljao nekoliko funkcija i to general pomoćnika Nacionalne garde Minnesote, zapovjednog generala 34. pješačke divizije i zamjenika generala zapovjednika za Vojsku Sjedinjenih Država u Africi.

Više pogledajte u prilogu Mariole Milardović Perić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!