Hrvatska se nakon više od dvije godine vraća u "staro normalno"

09.04.2022.

07:25

Autor: Hina/I.B.

Na ulicama se već sinoć mogla primijetiti veća živost, lokali su radili dulje. Ekipa HRT-a provjerila je kakvo je stanje jutros.

Na ulicama se već sinoć mogla primijetiti veća živost, lokali su radili dulje. Ekipa HRT-a provjerila je kakvo je stanje jutros.

Foto: HTV / IMS

Nakon više od dvije godine, u ponoć je ukinuta većina epidemioloških mjera. Na ulicama se već sinoć mogla primijetiti veća živost, lokali su radili dulje. Kakvo je stanje jutros, provjerila je HRT-ova reporterka Ruža Ištuk:

Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obvezno nošenje maski i COVID potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Otkad je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama - od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obveze nošenja maski do uvođenja COVID potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021.

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na znatno ublažavanje mjera zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Hrvatskoj prije više od 25 mjeseci, 20. veljače 2020., kod mladića iz Zagreba koji se vratio s utakmice u Milanu. Broj novozaraženih eksponencijalno je rastao iz dana u dan, 19. ožujka 2020. imali smo više od sto potvrđenih slučajeva, a 2. travnja više od tisuću.

Nakon proglašenja epidemije,19. ožujka 2020. Nacionalni stožer CZ-a uveo je niz ograničenja, a Hrvatska je tada bila među državama sa strožim restrikcijama i mjerama. Toplije vrijeme i ljeto te godine donijeli su malo povoljniju situaciju, a s dolaskom jeseni i zime brojevi su opet eskalirali.


Uloga Stožera, koji je u protekle dvije godine donosio odluke o epidemiološkim mjerama, potaknula je rasprave u javnosti, koje se kulminirale prošle jeseni prosvjedima i referendumskom inicijativom za ukidanje COVID potvrda i tzv. stožerokracije.

Srećom, cjepivo je došlo za manje od godinu dana, a prve su se osobe cijepile na samom kraju 2020. No i virus se s vremenom mijenjao sve do pojave vrlo zaraznog soja omikrona koji je u siječnju ove godine prouzročio rekordan broj, više od 17.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

No pokazalo se i da je koronavirus s mutacijama oslabio te da omikron-varijanta, iako vrlo zarazna, ne izaziva teže kliničke slike i hospitalizacije.

Iako je početna euforija zbog dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevno prvom dozom u posljednje vrijeme cijepi samo stotinjak osoba, dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva dosad zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je zadovoljavajući kolektivni imunitet.

Nažalost, prema podacima Nacionalnog stožera CZ-a od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s COVID-om, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

Od početka epidemije do 8. travnja 2022. u našoj je zemlji bilo zabilježeno ukupno 1.107.648 osoba zaraženih novim koronavirusom, a  testirano je  ukupno 4.713.967 osoba.

U svijetu je dosad zabilježeno više od 6,1 milijuna smrtnih slučajeva od COVID-a. Prema platformi Worldometers, Hrvatska je na osmome mjestu u svijetu po broju umrlih od COVID-a na milijun stanovnika (3857), a treća je u EU-u. Od nas su gore samo Bugarska (5349) i Mađarska (4754).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!