Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere, građani pozdravili odluku Stožera

07.04.2022.

12:36

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Zagreb: Nakon ponoći ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere

Zagreb: Nakon ponoći ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere - ukida se nošenje maski, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Novost je i da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika preporučuje. Nacionalni stožer mjere je ukinuo zbog povoljne epidemiološke situacije - danas imamo 1242 nova slučaja, preminulo je 6 osoba. U bolnicama je 591 pacijent, 25 na respiratoru. Što se tiče COVID-potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali.

Pogledajte cijelu novinsku konferenciju Stožera:

Od prvih minuta subote - bit ćemo korak nadomak starom normalnom. Maske će se, u većini slučajeva, napokon moći skinuti, osim u bolnicama i socijalnim ustanovama. Bit će preporučeno se da se nose, primjerice, tijekom većih okupljanja i u javnom prijevozu.

- Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima - izvijestio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

Na snazi ostaje privremena odluka o prelasku granice, ali uz znatno olakšane kriterije.

- Evo, došao je i taj dan, i to vrlo simbolično, na Svjetski dan zdravlja, kojeg obilježavamo 7. travnja svake godine, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Beroš je rekao jkako su sretni što mogu sudjelovati i prisustvovati redukciji mjera, dodavši kako će određeni oprez ipak zadržati u zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, kod onih oni koji su najosjetljiviji s obzirom na vrstu usluga koje pružaju  bolesnim sugrađanima, starijima, nerijetko imunokompromitiranima.

Trenutačna situacija daje razloga za optimizam, a dolazi i toplije vrijeme.

- Kontinuirano pada broj novooboljelih, pada nam broj hospitaliziranih, osoba na respiratoru i umrlih osoba. Imamo situaciju s time da smo 70 posto odrasle populacije cijepili, makar s jednom dozom, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Zasad gledajući na varijante virusa koje kruže, odnosno, subvarijante, čini se da bi, barem u našem području u kojem očekujemo ljeto, situacija mogla ostati stabilna do jeseni jer se ništa novo na vidiku ne događa, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".


Građani pozdravili ukidanje mjera

Nakon više od 2 godine, građani su ukidanje većine mjera dočekali s olakšanjem.

- Sigurno će biti neka vrsta olakšanja za ljude jer, naravno, nije lako ni s maskama. Međutim, sigurnost na prvom mjestu.

- To će biti spas za mlade i za nas sve ostale jer više smo svi nezadovoljni.

- Drago nam je, presretni smo zbog toga, da počnemo normalno živjeti jer mislim da je vrijeme.

- Ja sam uvijek nosio masku, vjerojatno ću je sada nositi na nekim mjestima. Jedino mi je drago što će se moći po noći duže raditi, da možemo izaći.

Odahnuli ugostitelji, ali i učenici

To je razlog zašto su odahnuli i ugostitelji. Radno vrijeme više neće biti ograničeno, niti će biti određen razmak među stolovima.

- Dobro je za nas, konobare, što možemo produžiti to radno vrijeme i da počnemo normalno raditi, kako je bilo nekad, jer, ne znam, ovako više nije moglo, kazao je Marko Milić, konobar iz Zadra.

Ukidanje mjera znači i otvaranje noćnih klubova te održavanje koncerata u punom svjetlu.

- Bilo je jako teško raditi. Mislim da je naša glazbena industrija vjerojatno najviše pogođena od svih, rekao je Perica Štefan, organizator koncerata.

Odzvonilo je i obveznim maskama na školskim hodnicima.

- A čujte, preživjeli smo! Preživjeli smo, ali sad opet kažem, volimo reći u šali, tko se još maski sjeća, ali sigurno nije bilo jednostavno, kaže Ana Gusak Mikac, profesorica matematike i informatike, III. gimnazija Osijek

- Mislim da je to ostavilo značajan trag na učenicima prvih i drugih razreda, gdje su oni od početka svoje prijatelje viđali samo s maskama, rekao je Marin Rašić, maturant III. Gimnazije.

Ublažavanje mjera ne znači i da je epidemiji došao kraj. O njezinu se završetku razmišlja, ali poručuju iz Stožera - vrijeme za to još nije sazrelo.

Hrvatska udruga turizma snažno pozdravlja najavu ukidanja epidemioloških mjera

Hrvatska udruga turizma (HUT) snažno pozdravlja najavu nacionalnog stožera civilne zaštite o ukidanju gotovo svih epidemioloških mjera i ograničenja, izvijestili su u četvrtak iz HUT-a reagirajući na najavu ukidanja mjera od subote.

HUT čestita i zahvaljuje Vladi, sustavu stožera civilne zaštite, javno zdravstvenom sustavu i svima drugima uključenim institucijama na uspješnom upravljanju epidemiološkom situacijom tijekom više od dvije godine od pojave covida-19.

- Značajno ublažavanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj najavljeno je u skladu i u vremenskom okviru s identičnim najavama vlasti u našim ključnim emitivnim državama, što je vrlo važno u osiguravanju percepcije sigurnosti destinacije. Time ćemo dodatno motivirati goste iz tih zemalja na dolazak u Hrvatsku te će to pozitivno utjecati i na ukupno zadovoljstvo gostiju ove turističke sezone, naglašavaju iz HUT-a.

Iz te krovne turističke udruge čije su članice najveće hotelsko-turističke tvrtke u Hrvatskoj poručuju i da ove godine očekuju nastavak pozitivnog trenda povratka prema rezultatima iz rekordne 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!