Hrvatska zainteresirana za portugalski model uštede vode

06.05.2023.

09:52

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatski predstavnici posjetili su Portugal kako bi se upoznali s radom tamošnje vodoopskrbne kompanije koja je u pet godina uspjela smanjiti gubitke vode za 10 posto, izvijestila je portugalska kompanija AdRA na svojoj internetskoj stranici.


AdRA - Águas da Regio de Aveiro - upravlja uslugama kanalizacije i vodoopskrbe u regiji Aveiro, na sjeveru Portugala.

Kompanija je uvela inovativni projekt 2018. godine kada je u sustavu gubila 30 posto vode. Gubitak je smanjila na ispod 20 posto u 2022.godini.

Ta brza evolucija rezultata privukla je pozornost sektora pa je u rujnu prošle godine projekt predstavljen na Svjetskom kongresu Međunarodne udruge za vodu u Kopenhagenu.

Predstavnici hrvatske vlade i Svjetske banke, koja financijski podupire hrvatski vodni sektor, zajedno su prošli tjedan posjetili kompaniju kako bi se pobliže upoznali s njenim načinom efikasnijeg upravljanja vodom.

AdRA navodi da je njen inovativni pristup, prvi takve vrste u Portugalu, primjer najboljeg što se radi u vodnom sektoru na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Hrvatska delegacija je posjetila Portugal u trenutku kada su visoke temperature i suše zahvatili Portugal, Španjolsku i Francusku ukazavši na potrebu racionalne potrošnje vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!