19:50 / 09.08.2021.

Autor: Mirta Šurjak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

HTV-ova ekipa kod slavodobitnika Sinjske Alke: 'Još ne mogu vjerovati'

Mihovil Župa

Mihovil Župa

Foto: Dnevnik / HRT

Dugo će se pamtiti doček u Košutama kod Trilja koji je organiziran u čast slavodobitnika 306. Sinjske alke Mihovila Župe. Odmah nakon Alke, cijelo selo stiglo je pred njegovu kuću sa željom da mu čestitaju, a slavilo se dugo u noć.


Čvrsta desnica. Oko sokolovo. Junačko držanje. I sedam punata za slavodobitničku alku debitanta Mihovila Župe, prvu u povijesti za selo Košute pokraj Trilja.

- Nije ti jasno da je to-to. Jučer sam govorio da ću tek u srijedu doći k sebi. Jutros kad sam upalio mobitel, dolaze mi poruke, pozivi, ne mogu vjerovati, jednostavno ne mogu, govori Mihovil Župa, slavodobitnik 306. Sinjske Alke.

- Ne mogu doći k sebi još uvijek. Mijo to najbolje zna, kaže Marija Vučković, obiteljska prijateljica.

- Srce mi je veće nego Kamešnica. To je ponos mene, obitelji, a najviše sina, kaže otac
Slavko Župa.

Iza svakog alkara, stoje njegove alkaruše, supruga i majka, brižne čuvarice ognjišta i tradicije. Vode brigu o svakom detalju izvan trkališta, od odijevanja svog alkara do organizacije svečanih ručkova i večera.

- Ponosna i zadovoljna i mogu dragoj Gospi zahvaliti što je sve ispalo dobro, kaže Anđa Župa, Mihovilova majka.

- Ja sam mu najveća potpora. U našem kraju se kaže da žena drži tri kraja kuće, a muškarac samo jedan. Bez mene ne bi bio to što je, kaže Ivana Župa, Mihovilova supruga.

Iako u danima Alke Sinj pohode tisuće ljudi, zbog epidemioloških mjera kapacitet gledališta bio je upola smanjen, a moglo se ući samo uz EU COVID potvrdu ili negativan test.

- Mjere moraju biti i ljudi se moraju toga pridržavati. Cijepljena sam pa se osjećam sigurno, kazala je posjetiteljica.

- Ne treba popuštati mjere. Svi se čuvamo. Bolje ovako, kaže posjetitelj Alke,

Kroz povijest tresli su ga potresi, rušili i palili osvajači, ali Sinj je uvijek ostao ponosan, prkosan i nepokolebljiv. Ni nesretni virus nije zaustavio 306 godina dugu tradiciju. S Alkom se rađaju, za nju žive, s njom umiru i tako će biti dok je Sinja i njegovih vitezova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!