Regatom otvorena ljetna sezona na našem najsunčanijem otoku

01.05.2023.

17:31

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Jedrilica

Jedrilica

Foto: HTV/IMS / HRT

Pajiškom regatom započela je sezona velikih jedriličarskih natjecanja na srednjem Jadranu. Jedrilo se u dva plova na ruti Split - Stari Grad na Hvaru - Split. Regata je službeno označila i početak turističke sezone na našem najsunčanijem otoku. 

Priču o ovom jedriličarskom natjecanju donosi novinarka Mirta Šurjak.

Zabijelila su jedra "starogrojsku valu". Pajiška regata treću godinu zaredom doplovila je do našeg najsunčanijeg otoka.

- Jedriličari su lijepo prihvatili ovu regatu. Lijepo smo uklopili i ovaj praznik tako da mogu doći i ljudi iz unutrašnjosti Hrvatske i Slovenije i vratiti se, kaže Toni Mlikota, član organizacijskog odbora regate.

Trideset pet jedrilica i više od 150 jedriličara. Po tradiciji doček im je priredio čuvar straogrojskog porta, kako od milja zovu lokalnog umjetnika, pjesnika i zaljubljenika u more, Andru Tadića-Šila.

- Njegujmo ovo Božje blago koje imamo. Dabogda i svi moji nasljednici spoznali ovu blagodat koju nam je Svevišnji dao kao što sam je ja spoznao, dodaje Andro.

Ukupni pobjednik regate drugu godinu zaredom je splitska posada Polet Furiosa s kormilarom Nikolom Deškovićem. Trebalo im je 7 sati i 39 minuta od Staroga Grada do Splita i natrag.

Na otvaranje sezone jedrenja i pobjednički rezultat osvrnuo se i sam kormilar Nikola.

- Ovo je otvaranje sezone nove. Treba posadu probuditi iz zimskog sna. Bilo je lijpo, bilo je zabavno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!