16:57 / 28.02.2022.

Autor: Jelena Tomac/V.K./Regionalni dnevnik

Diljem Hrvatske prikuplja se pomoć i priprema smještaj za izbjeglice

Hrvatska pomaže Ukrajini

Hrvatska pomaže Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Humanitarne organizacije diljem Hrvatske pokreću prikupljanje pomoći za stanovnike Ukrajine. Prikupljaju se novčana sredstva te se radi na organiziranju prihvata izbjeglica.

Na potresne snimke iz Ukrajine nije moguće ostati ravnodušan. Mnogi žele pomoći, neki su izbjeglicama već otvorili vrata svojih domova.

- Ja sam iznajmljivač, puno turista dolazi iz Ukrajine, tu se stvore veze, prijateljske, rekao je Vladimir Provči iz Rijeke.

Dio građana koji imaju slobodnih smještajnih kapaciteta odazvao se pozivu Primorsko-goranske županije za prihvatom izbjeglica.

- Za sada imamo rezervirano 40 kapaciteta, međutim to svakim satom raste, ponavljam poziv, svi koji su zainteresirani mogu se javiti na mail stožera civilne zaštite.

Isto tako uputili smo poziv hotelijerima da se očituju koliko imaju takvih kapaciteta na raspolaganju, naglasio je Vojko Braut, zamjenik primorsko-goranskog župana.

Za dolazak izbjeglica priprema se i Crveni križ.

- Naši zadaci su u prvom redu da ih se evidentira, znači služba traženja je zakonski obavezna identificirati novonaseljene osobe u ovim kriznim situacijama, podaci se šalju u centralu i to je bitno zbog kasnijeg spajanja obitelji, naglašava Vesna Čavar, ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ.

Humanitarnu akciju pokrenuo je i Caritas. Za sada se prikuplja novčana pomoć.

- Nažalost zbog aktualne situacije nije moguće poslati materijalnu pomoć, zračni prostor je zatvoren, a ne postoji put odnosno još se nije otvorio humanitarni koridor putem kojeg bi materijalna pomoć mogla stići. Ali pratimo situaciju pa ćemo vidjeti dalje kako će biti i obavijestit ćemo o načinima prikupljanja materijalne pomoći, naglašava Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije.

Svaka je pomoć dobrodošla u ublažavanju posljedica ove velike humanitarne krize izazvane agresijom na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!