HVZ i HŠ sporazumom dogovorili suradnju u sprječavanju požara

04.04.2023.

22:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Vatrogasnim snagama uručena vrijedna oprema

Vatrogasnim snagama uručena vrijedna oprema

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i Hrvatskih šuma (HŠ) potpisali su u Splitu sporazum o suradnji u sprečavanju šumskih požara pri čemu je vatrogasnim snagama uručena i vrijedna oprema.

Sporazum su potpisali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić u prostorima Intervencijske vatrogasne postrojbe Split.

Cilj Sporazuma je bolja suradnja između organizacija posebno u sprečavanju nastanka, brzom otkrivanju i gašenju šumskih požara, kao i sprečavanju i boljoj sanaciji mogućih ekoloških nesreća u šumama.

Hrvatske šume darovale su Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici motorne pile radi poboljšanja opremljenosti vatrogasnih snaga i povećanja spremnosti prilikom gašenja požara otvorenog prostora. Motorne pile namijenjene su vatrogasnim postrojbama s područja cijele Hrvatske, a uručene su županijskim vatrogasnim zapovjednicima.

Sporazum bi trebao regulirati i odnose u zajedničkoj provedbi promidžbenih aktivnosti protupožarne zaštite, kroz organizaciju zajedničkih edukativnih radionica i postavljanja protupožarnih plakata na površinama u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Dujić je istaknuo kako je za ovu godinu za protupožarne aktivnosti planirano čak 16,3 milijuna eura, te da će ulaganja ići u proširenje područja videonadzora s 20 novih lokacija za kamere diljem obale.

U planu je da kamerama budu pokrivene sve priobalne županije. Također, planira se izgradnja 400 kilometara novih protupožarnih prometnica i održavanje mreže od skoro 10 tisuća km postojećih.

Zapovjednik Tucaković zaključio je da uspješno teku pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!