Ništa od ukidanja izolacije, sutra nove preporuke za docjepljivanje

18.08.2022.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/B.A., J.L.

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Imamo 1874 nova slučaja zaraze, tristotinjak više nego prije tjedan dana. Preminulo je 17 osoba. Na bolničkom je liječenju 636 pacijenata, od kojih 31 na respiratoru. Sutra na snagu stupa preporuka o četvrtoj dozi cjepiva, a najavljeno je i da školska godina počinje bez posebnih mjera.Epidemiološka situacija je stabilna. 

- Zadnja dva tjedna brojke stagniraju, mislimo da smo na vrhuncu omikron-vala. Ali, čeka nas jesen, počinje škola, sve redovne aktivnosti kada treba pojačati oprez i kada trebamo svi pažljivo razmisliti o tome da je cijepljenje, iako se nije pokazalo tako učinkovito kao što smo se nadali, trenutno najučinkovitija mjera koju imamo na raspolaganju, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.


U HZJZ-u se nadaju i dodatnom poboljšanju, ali stiže jesen, pa od sutra nove preporuke za docjepljivanje - 4. dozom.

- Osobe starije od 80 godina, osobe starije od 60 godina koje imaju neki rizični faktor za teški oblik bolesti, mogu se cijepiti i svi ostali, a preporuča se onima koji imaju neki komorbiditet koji nosi rizik za teži oblik bolest, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Dokument koji uređuje pitanje testiranja, postupanje s oboljelima i osobama koje su s njima bile u kontaktu ostaje nepromijenjen.


- Trebali bismo imati puno više cijepljenih kako bi se izolacija liberalizirala, kazao je.

Oni s težim oblikom bolesti na bolničkom su liječenju. Hrvatska je za njih osigurala lijek.

- Nabava lijeka Remdesivir za razdoblje do 30. rujna 2022. godine u količini od ukupno 10 000 doza lijeka, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Zaraženi koronavirusom i dalje će morati u izolaciju, iako se govorilo o njezinu ukidanju.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije zatražio ukidanje sedmodnevne izolacije za oboljele od koronavirusa s blagim simptomima, jer Hrvatska ima premali broj cijepljenih za takvu mjeru, izjavio je šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u Bernard Kaić.

O epidemiološkim situaciji u Hrvatskoj i novim mjerama razgovara se više od tjedan dana, međutim većina kolega nije sklona ublažavanju pravila kad su u pitanju oboljeli od koronavirusa s blagim simptomima, dodao je Kaić u četvrtak.

- Imamo prenisku cijepljenost populacije i kod najrizičnijih skupina poput starijih ljudi, a moglo bi doći do pogoršanje epidemiološke situacije, bez obzira na rezultate u drugim zemljama poput Austrije ili Danske, izjavio je nakon sastanka članova Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ukidanje sedmodnevne izolacije za pacijente s blagim simptomima je tek jedna od mogućnosti o kojima se raspravlja, dodao je Kaić. On je predložio starijim građanima cijepljenje četvrtom dozom radi zaštite od težih oblika bolesti.

- Imamo dovoljno dokaza da četvrta doza koristi starijima od 60 godina, ljudima koji imaju kronične bolesti i koji su imunokompromitirani, ali što se tiče mlađih od 60 godina, koji su zdravi, nema dovoljno dokaza da im ta doza koristi, izjavio je.

Bliži se i jesen, a prvi put nakon dvije godine - učenici će u rujnu u školske klupe sjesti - bez maski.

- Ove godine počinjemo vrlo redovito, uobičajeno, bez ikakvih posebnih mjera, bez maski i bez posebnih kontrola, ali uz preporuku održavanja onih osnovnih epidemioloških mjera, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Mjere protiv koronavirusa odavno nema, ali epidemija je i dalje tu. 

- Imamo jasne signale da moramo biti itekako oprezni da je virus i dalje tu da ugrožava one koji su najkrhkiji što se tiče zdravstvenoga stanja i zato je važno da se prije svega svi ponašaju sukladno preporukama, poručio je premijer Andrej Plenković.

- Na nama je i dalje da svojim odgovornim ponašanjem štitimo i zdravlje i život, prije svega cijepljenjem, dodao je.

Jer Hrvatska je stala na oko 50 posto cijepljenog stanovništva.

Više pogledajte u prilogu Ive Magušić-Dumančić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!