HZJZ se oglasio uoči prosvjeda: "Protesti, psovke, prijetnje i sve što uz to ide neće riješiti probleme"

01.02.2022.

09:21

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

"Najavljeni protesti pred Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u Zagrebu i drugim zavodima za javno zdravstvo u ostalim dijelovima Hrvatske samo su još jedan neartikulirani pritisak na zdravstvene djelatnike i epidemiološku struku u ovoj epidemiji COVID-19. Nepotpisani i nedeklarirani organizatori skupova hine skrb o djeci, brinu tobože o zaštiti njihova zdravlja, a već samim pozivom pokazuju da su im, zapravo, djeca zadnja briga i samo instrument za ostvarivanje nekih drugih, njima važnih ciljeva" - priopćili su u utorak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uoči prosvjeda ispred HZJZ-a.

Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cijelosti:

"Ako vam je stvarno stalo do djece, onda sa svog poziva za ovakve skupove izbacite, prije svega,ružnu riječnapisanu najvećim slovima koja je neprimjerena u javnoj komunikaciji, prije svega pred mladima. Jer oni će sutra govoriti i raditi upravo onako kako ih mistariji učimo!

Hrvatski zdravstveni djelatnici, medicinski stručnjaci - epidemiolozi, infektolozi, virolozi i svi drugi koji su specijalizirani za ovakve situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska, već i druge zemlje svijeta, već dvije godine odgovorno skrbe u najboljoj vjeri o građanima naše zemlje. U sklopu toga su i preporuke utemeljene na stručnim i znanstveno dokazanim činjenicama o potrebi cijepljenja građana protiv COVID-19 kao do sada najučinkovitije zaštite od težih posljedica zaraze. Posebno se to odnosi na najugroženije osobe starije životne dobi i narušenog zdravlja, a sada se pokazuje da cijepljenje djece doprinosi zaštiti njihova zdravlja i ograničavanju daljnjeg širenja zaraze.

Nekoliko izgubljenih života naših najmlađih itekako su opomena da virus SARS CoV-2 nije bezazlen.

Naša stručnost, znanstvene spoznaje i medicinska etika nalažu nam da svakodnevno javno dijelimo svoja saznanja, a na temelju njih i preporuke o najučinkovitijim načinima zaštite zdravlja i života svakog hrvatskog građanina.O tome što će tko učiniti, uključujući i odluku o svojoj djeci, prepušteno je svakome od nas. Odgovornost za vlastito i zdravlje onih o kojima nam je ljudska i zakonska dužnost skrbiti je nedjeljiva. Svatko od nas mora odluke preuzeti na sebe, a time i odgovornost za posljedice, bile one dobre ili loše.

Protesti, psovke, prijetnje i sve što uz to ide neće i ne mogu rješavati probleme koje svi zajedno imamo u ovoj epidemiji", stoji u prioćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!