Virtualna pedijatrijska postcovid ambulanta u Rijeci: "Postcovid sindromi kod djece mogu biti vrlo šaroliki"

01.02.2022.

09:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

doc. dr. sc. Iva Bilić Čače

doc. dr. sc. Iva Bilić Čače

Foto: HRT / HRT

U Rijeci se otvara virtualna pedijatrijska postcovid ambulanta, još jedan iskorak KBC-a Rijeka u borbi protiv pandemije.

- Odlučili smo pratiti svjetske trendove, s oblizom na kliničku prezentaciju postcovid sindroma koji kod djece može biti vrlo šarolik i preskočiti prvi korak gdje bi dijete došlo u bolnicu i završilo u općoj ambulanti kako bi se utvrdilo kod kojeg subspecijalista treba otići. Taj korak ćemo u suradnji s pedijatrima odraditi virtualno. Oni će uputiti dijete i na uputnici opisati simptome koje dijete ima i na temelju toga tim unutar klinike će preraspodijeliti dijete odgovarajućem subspecijalistu. Sam pregled i dijagnostika, naravno, ne može i neće biti virtualan - objasnila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" doc. dr. sc. Iva Bilić Čače, v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Danas se, kaže, još uvijek ne zna koliko su česti postcovid sindromi kod djece, no ono što se zna je da postcovid sindrom nastaje kod nepoznatog postotka djece koja su u jednoj fazi preboljela COVID infekciju. Ne zna se zašto neka djeca imaju prolongirane simptome, a druga ne, ne postoji dijagnostički ili anamnestički podatak koji bi ukazao koje dijete će to imati. Ono što se danas zna je da čak i djeca koja su imala izrazito blagu kliničku sliku akutne COVID-19 infekcije, mogu razviti postcovid sindrom.

- Radi se o jednom zajedničkom terminu koji definira niz simptoma i znakova od strane različitih organa i organskih sustava kod djece koje traju neki period, prema nekakvoj definiciji dulje od 12 tjedana, a opisani su i slučajevi trajanja do godine dana. Djeca mogu imati prolongirani zamor, vrtoglavicu, respiratorne infekcije, glavobolju, poremećaj pažnje, ponašanja, strah, anksioznost - naglasila je doktorica Bilić Čače.

Napomenula je kako roditelji znaju da u sustavu imaju dostupnog pedijatra u svakom trenutku i mogu mu se obratiti kada god vide potrebu za tim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!