Stožer: Na respiratoru 183 pacijenta, preminulo 66 osoba

01.02.2022.

09:41

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Hrvoje Jelavić/Duško Jaramaz/Marko Lukunić / PIXSELL

U Hrvatskoj je 14.730 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga 7385 potvrđenih na PCR testu te 7345 brzim antigenim testom. Na bolničkom liječenju su 2.052 pacijenta, od kojih na respiratoru 183. Preminulo je 66 osoba.

I kod nas je otkrivena zaraznija podvarijanta omikrona. Potvrđeno je 5 slučajeva zaraze.

- Ono što je bitno jest da barem prema prvim izvješćima, iako treba čekati da se proširi na većem broju ljudi, ne izaziva težu bolest i čini se da preboljenje omikrona BA.1 varijante štiti podosta protiv BA.2 varijante, iako su zabilježeni neki slučajevi infekcije s BA.2 nakon BA.1, ali čini se da to neće biti učestala slučajnost - komentirao je jutros imunolog Zlatko Trobonjača za Studio 4 HTV-a.

Prosvjedi protiv COVID mjera i najavljenog testiranja djece u školama

Ispred sjedišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu održan je prosvjed protiv protuepidemijskih mjera, odnosno najavljenog testiranja djece u školama. Promet je u Rockfellerovoj ulici bio zaustavljen, a bila je ondje i interventna policija. Na prosvjedu su se pojavili i pojedini saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta. Prosvjednici su poručili da im je dosta mjera vezanih uz COVID te da ne daju svoju djecu.

HZJZ se oglasio uoči prosvjeda

Iz HZJZ-a upozoravaju da je nekoliko izgubljenih života naših najmlađih sugrađana itekako opomena da COVID-19 nije bezazlen. Poručili su da se ovakvim prosvjedima samo 'hini briga' o zdravlju djece, a da su im, zapravo, djeca zadnja briga i instrument za ostvarivanje nekih drugih ciljeva. Smatraju da je ovo pritisak na zdravstvene djelatnike, koji već dvije godine u najboljoj vjeri skrbe o građanima. U priopćenju se osvrću i na psovku koja stoji na plakatu kojim se poziva na prosvjede.

Putovanja i COVID potvrde - od danas nova pravila

Pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u našu zemlju od danas su promijenjena i usklađena na europskoj razini. Ukidaju se mjere temeljene na takozvanim COVID kartama te će se moći putovati isključivo s COVID potvrdama. Regulirano je i njihovo trajanje, pa će COVID potvrda za cijepljene dvjema dozama vrijediti 9 mjeseci, a za one koji su primili i "booster" dozu - zasad neograničeno. Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski test za prelazak granice vrijediti - 24 sata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo karantenu je skratio na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli COVID.

I Austrija je, iako im se broj novozaraženih ne smanjuje, ublažila mjere protiv koronavirusa jer je pritisak na bolnice sve manji. Skratili su policijski sat, a u restorane u koje se dosad moglo samo s COVID potvrdom, moći će se ulaziti i samo s negativnim testom. Ipak, svi stariji od 18 godina - koji se ne cijepe do 15. ožujka, imat će velikih problema.

U Danskoj su, unatoč relativno visokoj incidenciji - ukinute gotovo sve protuepidemijske mjere. Nema više nošenja zaštitnih maski ni pokazivanja COVID potvrda, a ponovno se mogu održavati i veliki događaji. Na snazi je ostalo samo pravilo - da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni. Kažu da je razlog tomu visoka stopa procijepljenosti u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!