Obiteljski liječnici dobili upute za BAT testiranje koje počinje 17. siječnja

13.01.2022.

15:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Brzo antigensko testiranje

Brzo antigensko testiranje

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem, Ministarstvo zdravstva je, na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslalo detaljne upute liječnicima obiteljske medicine vezane uz testiranje brzim antigenskim testom (BAT) koje počinje 17. siječnja, a sve kako bi se građanima osiguralo pravovremeno testiranje na SARS-CoV-2 te smanjio pritisak na postojeće testne punktove, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Slijedom navedenih preporuka, rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U slučaju negativnog rezultata BAT-a, iz baze HZZO-a generira se EU digitalna COVID potvrda, a kod pozitivnog rezultata, izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar, svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju pozitivnog rezultata određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

- Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba, uz postojeće kapacitete u zavodima za javno zdravstvo i punktovima u bolnicama. Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji. Zato je važno da, unatoč svemu što smo kao zdravstveni sustav do sada činili, ne posustajemo u daljnjoj borbi s COVID-19, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Uz puno razumijevanje svih organizacijskih teškoća, ograničenja i opterećenosti svih zdravstvenih djelatnika, u uputama je također navedena preporuka domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova, kako bi se izbjegao ili smanjio na najmanju mjeru, kontakt s drugim pacijentima te za preuzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

U cilju odgovarajućeg vrednovanja dodatnog angažmana obiteljskih liječnika i pedijatara, HZZO je na današnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva. 

HZZO donio odluku o načinu plaćanja brzih antigenskih testiranja

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u četvrtak odluku o načinu plaćanja testiranja brzim antigenskim testom (BAT) u ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece.

Utvrđeno je da za postupak BAT-a koji uključuje i trošak testa cijena iznosi 62,05 kuna, dok postupak BAT-a bez troška testa (kada testove distribuiraju županijski zavodi za javno zdravstvo) stoji 41,30 kuna, priopćio je HZZO.

Testiranje BAT-om u oba postupka bit će plaćeno ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece izvan maksimalnog iznosa sredstava za provedbu dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita), utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provedbi zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!