Beroš: Svjestan sam da su liječnici opterećeni, ali nismo u normalnim vremenima

15:26 / 13.01.2022.

Autor: HRT

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon današnje sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara. Komentirao je između ostalog i promjenu strategije testiranja, rekavši da su morali odgovoriti na zahtjeve za brzim testiranjem pacijenata. 

Podsjetimo, po novom, uz PCR test kao dokaz bolesti priznaje se i brzi antigenski test. Moći će se napraviti u oko tisuću ordinacija primarne zdravstvene zaštite - kod liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatara. Zavodima za javno zdravstvo podijeljeno je 560 tisuća testova i dnevno će se na taj način moći testirati od 20 do 30 tisuća građana. Odluci se usprotivila Koordinacija obiteljske medicine. Tvrde da rade punim kapacitetom već dvije godine te da za masovno testiranje nemaju - ni vremena ni prostornih uvjeta.

Beroš je u razgovoru s novinarima rekao kako je prije dva dana održan sastanak u Ministarstvu zdravstva s ravnateljem HZJZ-a i HZZO-a kako bi se dogovorio koncept nove strategije. Dosad su se brza antigenska testiranja vršila u 1561 ustanovi. Od toga 370 ordinacija obiteljske medicine radilo je taj posao u ovih nekoliko tjedana i mjeseci - 558 stomatoloških ordinacija i 17 ordinacija pedijatara, rekao je ministar.

- Dakle ukupno 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite do sada je vršilo testiranje. Ukupno je učinjeno 125 tisuća testiranja i do sada nismo imali dojavu o tome je li došlo do miješanja pacijenata ili do nekakve zaraze, da se miješaju oni bolesnici koji su potencijalno pozitivni i oni koji dolaze zbog drugih razloga. To je zato što naši liječnici znaju svoj posao i znaju da je to prihvatljivo i moguće prevenirati - rekao je.

Njegov zadatak kao ministra, nastavio je, je organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je vrlo jasno rekla da moramo povećati kapacitete testiranja, dodao je.

Svjestan je, kaže, da su liječnici obiteljske medicine opterećeni i zahvalan im je, ali - poručuje - nismo u normalnim vremenima.

- Mi smo u izazovnim vremenima proglašene svjetske epidemije. Davanje odgovora na epidemiju naš je primarni zadatak. Moramo na neki način izvršiti prioritizaciju naših obveza. U tom kontekstu akutno ugrožavajuća stanja, krvarenja, infarkti i neke druge stvari su prioriteti, nakon toga dolazi djelovanje na planu epidemije, rekao je.

Ministar smatra da bi liječnici mogli organizirati testiranje tijekom posljednjeg sata svog radnog vremena, a svaki mogući prekovremeni sat ili test bit će plaćen.

Beroš je odbacio tvrdnje da je "u ratu s obiteljskim liječnicima" i poručio: "Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci".

Najavio je da će naputak koji se odnosi na provedbu testiranja danas biti poslan zdravstvenim ustanovama. Idućeg tjedna će biti određen datum od kada će početi brzo antigensko testiranje u ordinacijama primarne zaštite.

Pogledajte cijeli razgovor ministra Beroša s novinarima:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!