I Bjelovaru stigli tri puta veći računi za plin, Hrebak najavljuje tužbe

08.02.2022.

19:37

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT

Dario Hrebak u Dnevniku

Dario Hrebak u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Novi val poskupljenja komunalnih usluga najavljuju i u zagrebačkoj upravi, a istovremeno otvara se novi problem s Gradskom plinarom Zagreb - Opskrba. Naime, njihovi kupci u Bjelovaru - gradska knjižnica i gradski muzej - primili su i do 300 posto više račune za plin nakon što su potkraj prošle godine sa zagrebačkim opskrbljivačem potpisali anekse ugovora s novim cijenama. Gradonačelnik Dario Hrebak odlučio je raskinuti anekse ugovora i tužiti Gradsku plinaru Zagreb. Prije toga, za stol je pozvao zagrebačkog gradonačelnika. 


U bjelovarskoj gradskoj knjžnici šokirani iznosom računa za plin. Kažu da je u trenutku potpisivanja ugovora cijena bila fiksna i da ništa nije upućivalo na ovaj scenarij. U studenom prošle godine stiže aneks ugovora i nova varijabilna cijena.

- U tom aneksu je stajalo da će sada biti varijabilna cijena, da će se iz mjeseca u mjesec izračunavati ponovno. Gospoarska situacija kakva je oko nas - svjesni smo da sve raste gore pa će biti i taj rast energenata, ali nismo očekivali da će to biti toliko velika razlika, kaže ravnateljica bjelovarske Narodne knjižnice "Petar Preradović" Vjeruška Štivić.

I tako su aneks potpisali. U Zagrebu istovrsne ustanove nisu pogođene poskupljenjima, najvjerojatnije zbog drukčijih ugovora. I zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upozorava da cijena ovisi o uvjetima javne nabave. Dodaje - nekim ustanovama baš u Bjelovaru jesu ponuđeni aneksi, a neke od njih one su i potpisale. Naglašava kako je i dalje u tijeku interna kontrola poslovanja u Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba: Utvrđuju se sve okolnosti o upravljanju Opskrbom - "je li bilo individualne odgovornosti i kakve odgovornosti".

Korekcije cijena boje se i stanovnici gradova zagrebačkog prstena zbog nove Vladine uredbe o pripajanju manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki tvrtkama većih gradova. Neki najavljuju i referendum građana o tome. Ministar Tomislav Ćorić kaže kako "protuzakonit referendum ne najavljuju građani Ivanca, nego političke elite", te naglašava: "Nećemo više imati 5 direktora komunalnih podzeća, nego jednog, a svi ostali bit će šefovi podružnica".

- Nemam ja problem da svi budemo jednaki i da u ovim teškim trenucima svima skaču cijene plina. U svibnju smo imali fiksnu cijenu, a ona su nam u studenome počeli stizati aneksi za knjižnicu i muzej - aneksi kojima se fiksna cijena pretvara u varijabilnu. Doživio sam šok kad sam vidio da gradske ustanove Grada Zagreba nisu dobijale takve anekse, kazao je u Dnevniku HTV-a gradonačelnik Dario Hrebak.

Zašto iste anekse nisu primile ustanove u Zagrebu? 

Od gradonačelnika i direktora Plinare Zagreb očekuje da objasne što se dogodilo, jer kaže "ovako ispada da se novcem građana Bjelovara pokrivaju rupe u proračunu i gubici u Plinari". Dodao je kako je čuo da se ovaj slučaj ne tiče samo tri ustanove u Gradu Bjelovaru, već da ima više takvih gradova, ali oni nisu istupili.

- Mi ćemo, ako ne dobijemo odgovore - uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti sudske procese, najavio je Hrebak. Dodao je kako su druge gradske ustanove potpisale ugovore sa drugim opskrbljivačima, ali ne i mnogi bjelovarski poduzetnici.

- Nešto u ovoj priči ne štima. Ovo što sam čuo od gradonačelnika - obrazloženje mu ne stoji. Pozivam ga da sjednemo zajedno i ispitamo što se to događa u Plinari Zagreb - Opskrba, zaključio je Hrebak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!