Požar iznad Slanog u dubrovačkom primorju još aktivan; Kanader oštećen u naletu na pticu

12.08.2022.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./M.Š./HRT

Županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ-a Stjepan Simović

Županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ-a Stjepan Simović

Foto: Dnevnik / HRT

Naši se vatrogasci danima bore s požarima diljem obale. Na području Polače požar, koji je bio pod nadzorom, danas se ponovno rasplamsao pa je na teren poslan kanader. Još nije ugašen požar iznad Slanog u dubrovačkom primorju. Prošle noći ponovno se rasplamsala vatra koja je planula zbog grmljavinskog nevremena. Vatrena fronta dugačka je 5 kilometara. Uz nepristupačan teren gašenje je otežavao i vjetar, koji se predvečer smirio. Na terenu je oko sto vatrogasaca iz cijele županije. Pomagale su im zračne snage - po jedan kanader i Air Tractor. Kanader je naletio na pticu zbog čega je morao biti prizemljen u dubrovačkoj zračnoj luci. Očekuje se da će sutra biti popravljen.


- To je život, intervencije. Oni su stvarno često u zraku, možemo reći non-stop, pa se i kvarovi događaju. Mi bismo voljeli da ih je što više s nama, ali tako se dogodi, kazao je Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije.

Požar se nalazi na teško pristupačnom terenu

HRT-ova novinarka Ivana Brailo Drnas, javila se u središnji Dnevnik HTV-a iz Slanog, kazavši kako se nakon popodnevne stanke na teren vratio kanader, koji uvelike pomaže, jer je fronta velika, dugačka je čak pet kilometara.

Požar se nalazi na teško pristupačnom terenu. Uzrok požara je poznat - to je udar groma. Međutim, za veliki di požara, koji su buknuli na dubrovačkom području, ustanovljeno je da je uzrok ljudski faktor.

Sinoć je pritvorskom nadzorniku predan 28-godišnji muškarac protiv kojega je podignuta kaznena prijava zbog sumnji da je proteklog vikenda uzrokovao požare na tri mjesta u samom predgrađu grada u Mokošici.

Županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ-a Stjepan Simović naglasio je kako prijašnjih godina nije bilo toliko požara, koje je uzrokovao ljudski faktor.

- Stvarno smo iznenađeni da se to vratilo u našu županiju, većina zadnjih požara uzrokovao je ljudski faktor, poručio je.

Takvi požari su jako zahtjevni za gasiti. Čovjek koji je naumio izazvati požar, on će to svakako i napraviti. Županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ-a vjeruje da će policija primjereno kazniti muškarca, koji je izazvao tri požara u Mokošici.

- Jedna takva stvar, može izazvati katastrofu, koja se nama dogodila, istaknuo je.

Kanaderi su još uvijek na teško pristupačnim terenima, a od velike su važnosti za vatrogasce.

Simović je kazao kako je situacija na požarištu u Slanom bolja, ali nikako nije gotova. 

"Kuće nisu za sad ugrožene"

Na požarištu iznad mjesta Slano u Dubrovačkom primorju, gdje se vatra tijekom noći zbog vjetra rasplamsala, situacija je znatno bolja.

U rano jutro u pomoć su došle zračne snage - kanader i air tractor.

Riječ je o nepristupačnom terenu gdje je sada 100-tinjak vatrogasaca iz gotovo cijele županije te 22 vozila.

Vjetar slabi pa se nadaju da će do kraja dana požar biti pod nadzorom.

- Situacija je dosta povoljnija, kuće nisu za sad nikakve ugrožene, ljudi su već na terenu u brdima. Vidite i sami ovo je jako visoko i evo pomalo idemo, napredujemo. Jako velika površina, sad ne znam točno, ne mogu dat neku procjenu kolika je, jako velika je površina i jako velika je vatrena linija, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje Ivo Franušić

Aktivan i požar na području Polače

Požar na području Polače, Podinarje, još uvijek je aktivan.

Na gašenju požara angažiran je i Canadair CL-415, priopćili su iz MORH-a. 

Tijekom jučerašnjeg dana na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, IVP Split, JVP Knin, DVD Knin, Kijevo, Ervenik i tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Upućen je zahtjev za izvanrednu dislokaciju vatrogasaca Karlovačke županije koja je noćas u 03:11 sati, sa 31 vatrogascem i 11 vozila upućena na teren.

Tijekom noći osigurano je dežurstvo sa 17 vatrogasaca i pet vozila iz IVP Knin, JVP Knin i DVD Knin, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!