I danas gužve pred poslovnicama banaka

30.12.2022.

Zadnja izmjena 12:14

Autor: T.V./HRT

I danas gužve pred poslovnicama banaka

I danas gužve pred poslovnicama banaka

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

S prvim danom nove godine kuna odlazi u povijest, a nova službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Mnogi su u posljednja dva dana odlučili zamijeniti svoje novčanice i kovanice za eure iako će se kune moći zamijeniti i nakon 1. siječnja. 

- U 12 sati nema većih gužvi kakve smo zatekli jutros oko 8, 9 sati kada su građani dolazili u većem broju položiti svoje novčanice, ali i kovanice na kovinomate kako bi čitava ova konverzija prošla što brže i što lakše, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Anita Suknjov.

Podsjetila je građane da kroz čitavu 2023. mogu zamijeniti kune za eure.

- Građani mogu kroz čitavu 2023. zamijeniti svoje kune za eure u poslovnicama Fine, banaka i Hrvatske pošte i to besplatno ako u jednoj transakciji donesete do 100 novčanica i 100 kovanica. Nakon toga, od 2024., kune možete zamijeniti za eure u Hrvatskoj narodnoj banci i to novčanice bez vremenskog roka, a kovanice do 3 godine, odnosno do 2026., kaže Suknjov.

Savjet je građanima da unaprijed provjere koji su bankomati u funkciji na interaktivnoj karti.

- Već se danima stvaraju gužve i na bankomatima stoga je savjet građanima da unaprijed provjere koji su bankomati u funkciji na interaktivnoj karti koju je izradila Hrvatska udruga banaka. Podsjetimo da će od 15. siječnja svih 4 tisuće bankomata biti u funkciji kada i službeno prestaje dvojni opticaj, javila je Anita Suknjov.

- Došla sam riješiti aplikaciju za mobitel, a i kovanice ali sam odustala jer se može još jako dugo u bilo kojoj banci, rekla je Gordana.

- Došli smo položiti kovanice, da li na šalter, da li na automat i nadamo se da će biti uskoro gotovo, dodaje Hrvoje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!