Euri dolaze, kune odlaze

29.12.2022.

19:33

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/R.S.

Euro stiže, kune odlaze

Euro stiže, kune odlaze

Foto: HTV / HRT

Euro je naša budućnost, kuna odlazi u povijest, ali ne na smetlište ili u spalionicu. Papirnate novčanice se recikliraju i nastavljaju svoj život kao kartonska ambalaža ili toplinska izolacija u građevinarstvu. Kovanice će se rastaliti i prodati kao sirovina za neke druge potrebe.


Pred poslovnicama banaka gužve. Građani žele spremni dočekati novogodišnju noć i skoro uvođenje eura. Najviše ih dolazi zbog kovanica.


- Sve sam mislio na račun staviti, pa što bude, bude, za HRT Dnevnik rekao je građanin. 


- Samo promijeniti, evo čekamo bar je lijepo vrijeme, kazao je građanin.


A većina kuna koje se slijevaju ovih dana u banke više se nikad neće vratiti u opticaj. Dio je već spremljen u zagrebačku vojarnu Croatia.


- One će tamo provesti 3 godine, to je razdoblje u kojem se one mogu mijenjati za euro po fiksnom tečaju, što znači da su implicitno i dalje novac. Nakon tri godine ćemo prodati kao sirovinu. To je dosta vrijedna sirovina, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.


U vojarni je već oko tisuću 330 tona kovanica, a ukupno se očekuje skladištenje više od 5 tisuća tona.


- Radi se o različitim metalima od kojih su sastavljene naše kovanice kune, imamo lipe koje su aluminijske, nakon toga imamo bakra, cinka, nikla, mjedi, kazao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.


Papirnate novčanice nekad su se spaljivale, ali se danas iz ekoloških razloga režu i recikliraju za različite namjene. Ujedno se i sprječava zloupotreba.


- Kad bismo ih čuvali postoje prvo problemi s najmom prostora i zauzećem prostora gdje trebaju biti pohranjene, a drugo, to nam je operativni i sigurnosni rizik. Naime novčanice kuna će se moći, za razliku od kovanica, neograničeno mijenjati. Netko može doći za 10, 20 godina i mijenjati te kune. Ovako imamo cijeli taj proces pod kontrolom i sigurni smo da ono što smo zaprimili je i uništeno, rekao je Mavriček.


Do sada je prikupljeno oko 260 milijuna novčanica. A to je više od polovice očekivane količine. Tako postupno postaju prošlost, a mjesto prepuštaju novoj valuti euru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!