I danas je bilo pijavica u Istri, Vakula najavljuje moguće nevrijeme

16:17 / 02.08.2021.

Autor: Zoran Vakula/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pijavica u Istri srušila HEP-ov stup

Pijavica u Istri srušila HEP-ov stup

Foto: Dean Dobrec / HOPS

U središnjem dijelu Istre jučer je snimljena iznimno rijetka pojava - tornado koji je prohujao Žužićima pokraj Tinjana. Rušio je stoljetne hrastove i savio HEP-ov stup, a sreća je da je prošao samo šumskim, nenaseljenim područjem. Pokoja pijavica zamijećena je i danas, a hoće li i sljedećih dana biti ovakvih pojava, reći će nam Zoran Vakula.

Do četvrtka slijede malo mirniji dani te mnogima ugodniji od prošlih. Pritom će u utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ali uz povremeno više oblaka, lokalno može pasti malo kiše, pa i zagrmjeti. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla, uglavnom u Posavini. Najniža temperatura zraka od 15 do 17, a najviša oko 28.

Svježije jutro nego u ponedjeljak te malo toplije poslijepodne i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro mjestimice magla, a tijekom dana promjenjiva naoblaka iz koje će mjestimične povremene kiše uz mogućnost grmljavine biti osobito uz granicu sa Slovenijom.

Nestabilno i u gorju i na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i Gorskome kotaru, a najviše sunčana vremena bit će na udaljenijim otocima. Po nekim nizinama u unutrašnjosti ujutro kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u noći i ujutro ponegdje uz obalu i bura, a prema večeri sve češće jugo. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, u gorju oko 12, a najviša od 24 do 27, uz more 28 do 31.

Dalmacija

U Dalmaciji većinom vruće, uz more nakon tople noći, te prevladavajuće sunčano, osobito u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka iz kojih je moguća pokoja kišna kap. Nakon noćnog i jutarnjeg burina, danju slab do umjeren vjetar, uglavnom jugozapadni, na jugu i jugoistočni, uz more pretežno malo valovito, temperature oko 26 stupnjeva, dok će ona zraka ujutro biti od 20 do 25, poslijepodne pak od 31 do 33, uz uglavnom suho i barem djelomice sunčano vrijeme.

Najava

Ni sredinom tjedna na velikom djelu kopna nema vrućine, ali i dalje ima promjenjive naoblake, u četvrtak i česte kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom. Ponovno će biti i vrlo velika vjerojatnost za lokalna olujna nevremena, i to ne samo u kopnenom području i na sjevernom Jadranu, nego i južnije, gdje su nestabilnosti moguće još i u petak.

Vrućina će posvuda popustiti, ponegdje na jugu nakon 2 tjedna, a ni noći posvuda na sjevernom dijelu neće biti tople. No, u većinom suhu i barem djelomice sunčanu srijedu bit će vruće, uz slabo do umjereno jugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!