Poplavljeni podrumi i srušena stabla u Osijeku: 'Saniranje štete trajat će danima'

19.07.2021.

07:48

Autor: Melita Homa/M.M./HRT

Osijek

Osijek

Foto: HTV / HRT

Jako grmljavinsko nevrijeme u subotu i nedjelju pogodilo je Slavoniju i Baranju. Osječki centar 112 zaprimio je gotovo 800 poziva građana zbog posljedica koje se još otklanjaju. Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 19. srpnja, narančasto upozorenje za osječku i riječku regiju.

Na istoku zemlje bit će nestabilno, pa će uz promjenjivu naoblaku biti kiše i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. Pritom u kratkom vremenu može pasti više od 50 litara po četvornom metru. 

U riječkoj regiji mogući su mjestimice olujni udari bure, podno južnog Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra mogli bi biti i oko 120 km/h.

Tijekom prvog dijela dana prognozirane su i obilne oborine na području Gorskog kotara, Like, središnje Hrvatske, Posavine te Slavonije. Takav razvoj vremena lokalno može uzrokovati bujične i urbane fluvijalne poplave.

Osječani saniraju posljedice nevremena

U službi 112 u Osijeku telefon neprestano zvoni. Dijelovi grada bili su bez električne energije, poplavljeni su podvožnjaci, gradske ulice i podrumi. Sve službe su na terenu i još nisu stale. Građani najviše zovu zbog srušenih stabala i popavljenih podruma i okova dizala.

- Plivali nam podrumi, imamo lift koji smo morali odmah isključiti i evo dečki vatrogasci su žurni i došli su ispumpali, pumpaju redom ove ulaze, kazao je Željko Šerić, predstavnik stanara.


Galerija
Osijek, Foto: HTV/HRT
Osijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRTOsijek, Foto: HTV/HRT

Podrum osnovne škole u središtu grada od sinoć je poplavljen. Kanalizacija nije mogla primiti goleme količine oborina.

- Imamo inače problem kad su velika nevremena, podrumi naše škole poplave. U subotu je bilo prvo veliko nevrijeme, ali nismo imali toliko puno vode. Jučerašnje nevrijeme nanijelo je veću štetu, voda u pdorumu je bila dosegla i do 30 centimetara, rekla je ravnateljica Jadranka Juriša.


- Nas četiri, koje nismo otišle na godišnji odmor, došle smo nakon ovog nevremena u 7 ujutro i imale smo što vidjeti - potpuno poplavljeni podrum. Imamo neku malu pumpu koju smo odmah uključili, pozvali smo vatrogasce, no zbog njihovih intervencija po gradu malo smo čekali, ali dotad smo se organizirali i dosta toga sanirali, dodala je Juriša.


Vatrogasci su primili dvjestotinjak poziva građana, koji su tražili žurnu pomoć. Grane su oba dana padale po prometnicama, pokidale su tramvajske vodove. Srušeno stablo oštetilo je trafostanicu u prigradskom naselju. Polomljen je i stari javor na osječkom Zrinjevcu.

- Prvu intervenciju zaprimili smo 17. srpnja u 15.28 i to je bila jedna od složenijih intervencija gdje se na višestambenom objektu zbog vjetra urušila krovna konstrukcija i pala na tramvajsku prugu i kolnik. Prilikom saniranja krenuo je jak pljusak, s obzirom na to da je većina smjene bila na toj intervenciji, dobili dojavu da se urušilo stablo breze u naselju Višnjevac uslijed čega su oštećeni krov i objekt Elektroslavonije. Morali smo isključiti struju te su isključene ujedno i pumpe koje su bile u sustavu kanalizacije i odvodnje poduzeća Vodovod, rekao je Goran Ivković, zamjenik zapovjednika JVP-a Osijek.

Prvog dana nevremena vatrogasci su imali više od 50 intervencija.

- Tijekom samoga pljuska, u 15-20 minuta, JVP je zaprimila između 150 i 200 poziva građana koji su tražili žurnu pomoć. Radili smo prioritete - saniranje posljedica na prometnicama. Dosta intervencija uklanjanja drveća je odradio u Unikom. Za nekih sat i pol stanje u gradu se smirilo, rekao je Ivković.

U jučerašnjem nevremenu srušilo se stablo i oštetilo tramvajski vod.

- Bila je dosta zahtjevna intervencija. Saniranje posljedica će trajati danima. Jučer smo imali oko 25 intervencija, a u trenutku samog nevremena JVP je imao 15-ak intervencija i DVD 15 intervencija. To su samo prioriteti, a pumpanje vode iz podruma i dizala, uklanjanje grana, to će trajati danima, kazao je Ivković.

Slomljenih grana ima po cijelome gradu. Najprije su se čistili prioriteti - prometnice i kolnici, a danas naselja i parkovi.

- U ovom trenutku što se tiče djelatnika radne jedinice Zelenilo, to je nekih 40-ak ljudi. Oni su sa svojih redovnih poslova, a tpo bi bilo košnja, okopavanjre, svi su prebačeni na ovaj dio što se tiče raščišćavanja posljedica nevremenam rekao je Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija u komunalnom poduzeću Unikom.


Velika količina oborina prouzročila je štetu i na gradilištu nove obaloutvrde u Donjem gradu. Kiša je isprala pijesak i urušili su se betonski blokovi. Posljedice se saniraju.


Nevrijeme u Slavoniji

A jučer oko 18.30 jak vjetar s kišom zahvatio je Vukovarsko-srijemsku županiju, od Iloka prema Vukovaru. Zaprimljeno je više dojava o srušenim stablima kao i dojava o problemima s opskrbom električnom energijom.

U Slavonskom Brodu zaprimljena je dojava o padu stabla na cestu.

U Novoj Gradiški zaprimljena je dojava o većoj količini blata i mulja na cesti, pojavi velike rupe na kolniku. Dežurne službe odradile su nekoliko ispumpavanja iz podruma i odštopavanje šahta.Jak vjetar praćen kišom i tučom uzrokovao je znatnu štetu na poljoprivrednim površinama, posebno na oranicama pod kukuruzom i suncokretom, šteta je uočena i u vinogradima.
Galerija
Štete nakon nevremena, Foto: Zrinka Perić/HRT
Štete nakon nevremena, Foto: Zrinka Perić/HRTŠtete nakon nevremena, Foto: Zrinka Perić/HRTŠteta nakon nevremena, Foto: HTV/HRTŠteta nakon nevremena, Foto: HTV/HRT

Nevrijeme protutnjilo Zagrebom i okolicom

Obilna kiša jučer je zahvatila Zagreb i okolno područje te uzrokovala probleme u istočnom dijelu grada, Dugom Selu i okolici.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je došlo do plavljenja prometnica i podrumskih prostorija, a ima i nekoliko dojava o padu stabala i granja na prometnice, parkirana vozila i objekte.

Istaknuli su i da je županijski centar 112 Zagreb zaprimio 50-ak poziva građana koji su tražili intervenciju vatrogasaca i komunalnih službi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!