13:16 / 17.03.2021.

Autor: HRT/D.M.

Ide se u liberalizaciju Zakona o elektroničkim medijima

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: HTV / HRT

Izmjene Zakona o elektroničkim medijima prošle su u Saboru prvo čitanje i sad se priprema tekst za drugo čitanje. Saborska procedura nema veze s lokalnim izborima, izjavila je nakon sjednice užeg kabineta Vlade ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


- Sad se zakon usklađuje, vode se određeni razgovori oko nekih tema i nakon toga će biti upućen u drugo čitanje, dodala je Koržinek. Kazala je kako spor između A1 i United Grupe, odnosno N1, s tim zakonom nema veze te da je "netko plasirao tezu i temu veritkalne integracije koja se sad u javnom prostoru interpretira na način koji nema veze s ovim".

- Zakon o elektroničkim medijima regulira samo rad nositelja koncesije u odnosu na operatore, a odnos vezano za naplatne kanale je odnos kompanije koja kanale kupuje i onih koji su vlasnici tih kanala. To nije i neće biti predmet niti jednog zakona niti je to predmet koji se uređuje na razini nacionalnog zakonodavstva, kaže Obuljen Koržinek.

- Stav je Vlade je da idemo u liberalizaciju zakona u dijelu koji se tiče reguliranja koncentracije, međutim u tom slučaju razmatramo određene druge instrumente koji generiraju ili osiguravaju medijski pluralizam, dodala je ministrica. Napomenula je da sadašnji članak 68. ZEM-a u Hrvatskoj eksplicitno zabranjuje da operator bude istovremeno i nakladnik medijskog sadržaja. 

Na pitanje hoće li se ići u smjeru da netko tko je operater istovremeno može biti i vlasnik kuće koja proizvodi medijski sadržaj, kazala je da će se tada "uvesti drugi mehanizmi koji će osigurati da netko tko je istovremeno i nakladnik i operater, mora pod istim uvjetima ponuditi sebi i drugima" kanal za koji je dobivena koncesija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!