Za sada nema bijelog štrajka na sudovima

25.04.2023.

Zadnja izmjena 18:03

Autor: IMS/HTV/HRT

Bijeli štrajk sudaca

Bijeli štrajk sudaca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od bijelog štrajka na sudovima zasad neće biti ništa, ali ni to nije isključeno ako ministarstvo sutra na sastanku radne skupine o Zakonu o plaćama ne prihvati zahtjeve Udruge hrvatskih sudaca. 

Traže da se osnovica za obračun plaće svih sudaca povisi za 20%, ali i povećaju koeficijenti za plaće najbrojnije skupine sudaca - onih s prvostupanjskih sudova.

Ovisno o odgovoru ministarstva o daljnjim koracima odlučivat će se na sjednici 3. svibnja. 

- Ja sam osobno optimist jer vjerujem da i u Ministarstvu pravosuđa i uprave postoji svijest o značenju funkcije koju radimo za društvene potrebe. Znači, mislite da će oni sutra prihvatiti? - Ja sam optimist, rekao je Marijan Bitanga iz Udruge hrvatskih sudaca. 

Analiza: Gotovo 40% nezadovoljno ili malo zadovoljno svojim poslom


Podršku sucima dao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Poboljšanje uvjeta rada u državnim službama i veće plaće - jedini su načini kako u te službe privući nove zaposlenike i spriječiti odlazak - ističu u Sindikatu. 

- Daleko je ovo od kolektivnog pregovaranja s obzirom da se pregovara o materijalnim pravima članova sindikata pregovarača, a da Vlada u ovom trenutku nije spremna razgovarati o povećanju plaća, što je daleko veći problem po pitanju državne uprave, posebno u pojedinim resorima, rekla je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika gostujući u Studiju 4, ističući pravosuđe kao najkritičniju točku u toj priči.

- Mi smo duge dvije i pol godine pregovarali s Ministarstvom pravosuđa i uprave oko povećanja plaća i ukazivali na nezadovoljstvo. Prema analizi, gotovo 40 posto ispitanika u državnoj službi nezadovoljno je ili malo zadovoljno svojim poslom, rekla je Šušković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!