Ministarstvo povuklo izmjene Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

24.04.2023.

Zadnja izmjena 14:05

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V./M.M.

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave neočekivano je povuklo predložene izmjene Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika koje su prošli tjedan puštene u javnu raspravu, i to baš tijekom opće sjednice Vrhovnog suda gdje se raspravljalo upravo o tim izmjenama. Podsjetimo, Ministarstvo je predložilo povećanje plaća od 25 posto, što je manje od onoga što suci traže.- Sjednica smatra da dostavljeni pa naknadno povučeni Nacrt nije u skladu s potrebom sustavnog uređenja plaća sudaca i da predloženo povećanje plaće za suce prvostupanjskih sudova nije dovoljno, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Idući sastanak radne skupine održat će se u srijedu, 26. travnja. 2023. godine, priopćili su kratko iz ministarstva.

Prošloga tjedna državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je da će plaće sudaca prvostupanjskih sudova od 1. kolovoza biti veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu.

- U prvoj fazi podignut ćemo osnovice svim pravosudnim dužnosnicima za osam posto, a koeficijente sucima općinskih sudova, trgovačkih prvostupanjskih i upravnih prvostupanjskih sudova za oko 14 posto. Za suce prvog stupnja i zamjenike općinskih državnih odvjetnika to znači povećanje od 22 do 24 posto, što ovisi o drugim stvarima poput prireza, izjavio je Martinović nakon trećeg sastanka radne skupine koja se bavi pitanjem uređenja plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Najavio je i da bi predložene zakonske izmjene trebale su biti prihvaćene u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, dok je isplata uvećanih plaća trebala krenuti od 1. kolovoza.

Dan kasnije Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da na sastanku radne skupine održanom u srijedu, 19. travnja, nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i sudaca članova radne skupine.

UHS je u priopćenju naveo da su članovi radne skupine iz sudačkih redova potvrdili da su predstavnici ministarstva ustrajali u svom prijedlogu bez prihvaćanja bilo kojeg prijedloga ili sugestije iz redova sudaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!