Inicijativa ''Dosta'' traži javni registar liječnika s prizivom savjesti

14:09 / 03.06.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Zajamčiti ženama pristup legalnim pobačajima

Zajamčiti ženama pristup legalnim pobačajima

Foto: Ilustracija / HRT

Inicijativa "Dosta" uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži objavljivanje javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti i objavu podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova za uslugu prekida trudnoće.

- Smisao javnog registra je u tome da pacijenticama budu jasno u koju se zdravstvenu ustanovu mogu javiti i zatražiti prekid trudnoće. To u ovom trenutku nije jasno pa dolazi do situacija u kojima, zbog odugovlačenja, prođe zakonski rok unutar kojeg žene mogu zatražiti prekid trudnoće - rekla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda na konferenciji za medije.

Iz inicijative ''Dosta'' podsjetili su na slučaj Mirele Čavajde koja je odlučila prekinuti trudnoću u drugom tromjesečju zbog uznapredovalog i teškog oblika tumora na mozgu ploda te na nedavni slučaj u kojem je KBC Osijek obmanuo ženu i odbio joj izvršiti prekid trudnoće, nakon čega je trudnica potražila pomoć u NIzozemskoj.

- Žene u Hrvatskoj i njihove obitelji zabrinute su zbog devastacije zdravstvenog sustava kojim upravljaju ministar zdravstva i ultrakonzervativni ginekolozi koji nanose štetu svima koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonom - stoji u otvorenom pismu.

Osim javnog registra liječnika s prizivom savjesti, u pismu se zahtijeva da Vlada u svim zdravstvenim ustanovama osigura dovoljan broj medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće, uz pokrivanje troškova iz sredstava HZZO-a, kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti.

Akcijski plan za zdravlje žena

Članovi inicijative osuđuju protuustavne i protuzakonite prakse u hrvatskim bolnicama, a od Vlade očekuju da, ako želi pokazati da štiti dostojanstvo žena, što prije krene u izradu Akcijskog plana za zdravlje žena od 2022. do 2025.

- Brojne žene izložene su mizoginim stavovima, neprimjerenoj komunikaciji i uskraćivanju informacija, kao i uskraćivanju prava na odlučivanje, što osuđuju brojna međunarodna stručna društva - ističe se u pismu.

Zbog toga iz ženske mreže ''Hrabre sestre'' poručuju da svim ženama nastoje pružiti kvalitetne informacije o dostupnosti prekida trudnoće i pomoć prilikom odlaska u inozemstvo, ako uslugu ne mogu ostvariti u Hrvatskoj.

- Osim svijetlih primjera profesionalnosti prema pacijenticama, tu su i sramotni primjeri kao što su poigravanje s tjednima trudnoće, namjerno odugovlačenje s pregledima, odbijanje davanja anestezije itd. Mi postojimo jer zdravstveni sustav ne funkcionira.

''Hrabre sestre'' podsjećaju da žena ima pravo na legalan i siguran pobačaj prema zakonu iz 1978., koji je još uvijek na snazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!