Iskrilo između Mlinarića i Đakića

14.07.2021.

12:16

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Zastupnik Stipo Mlinarić u Saboru

Zastupnik Stipo Mlinarić u Saboru

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Uoči sutrašnjeg glasovanja, nakon kojega zastupnici odlaze na dvomjesečnu stanku, Hrvatski se sabor izjašnjava o amandmanima na dosad raspravljene Vladine zakonske prijedloge. Među njima je i Konačni prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata zbog kojega su se u sabornici žestoko sukobili zastupnici Domovinskog pokreta i HDZ-a, Stipo Mlinarić i Josip Đakić. Nezadovoljan odbijanjem svih amandmana koje je na zakon podnio Domovinski pokret, a kojima se traži da se iz prava koja proizlaze iz zakona izuzmu oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, Mlinarić je poručio vladajućima da ih može biti sram.

- Ne sjećamo se da je ikada prije tako gorljivo branio hrvatske branitelje i nacionalne interese, napisali su poslušnici iz Ministarstva branitelja. Ja nisam branio interese Republike Hrvatske? Ja sam ih branio kad ih nitko nije branio, a to je od 1991., dragovoljno. Oni će docirati meni gdje sam bio?, kazao je u žustroj raspravi Stipo Mlinarić.


Josip Đakić je odmah odgovorio.


- Tako bih mogao i ja, kao što on sumnja u nas za veleizdaju hrvatskih interesa, mogao reći da ja sumnjam kako je on u logoru prokazivao svoje kolege. To bi jednako tako moglo biti zastrašujuće, ali istinito, poručio je Mlinariću. 


- Kolega Đakiću, vi ste moralna vertikala. Pa vi više nekretnina imate nego pošteni branitelj hlača. Vi ste nekome moralna vertikala? Kako vam nije neugodno, uzvratio je Mlinarić.


Uključio se Mostov zastupnik Nikola Grmoja.


- Ovo je skandalozno i sramotno, ovakav istup gospodina Đakića. Mene žalosti da vi kao predsjedavajući na ovo niste reagirali, poručio je potpredsjedniku Sabora Željku Reineru.


Zastupnik Željko Sačić nadovezao se rekavši kako bi, da je to u javnosti izrekao, Đakić bio kazneno gonjen zbog klevete.


- Vi ste malo prespavali dio sjednice. Ja sam kolegu Đakića opomenuo, poručio je Reiner zastupnicima.  

Zastupnik Ante Deur (HDZ) kazao je kako bi volio da kolega Đakić počne istinu pričati. Pozvao ga je da napokon počne biti istinski branitelj, no ponovno se u raspravu uključio Mlinarić.


- Nećete me ušutiti da kažem istinu - is-ti-nu - ovaj Zakon rađen je za Milorada Pupovca, za Draganu Jeckov, nastavio je Mlinarić, a Reiner ga je upozorio da su mu u žaru odletjele naočale.   


Mlinarić je  pozvao Vladu da podigne tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu i time obešteti žrtve, a ne, kako je rekao, da su branitelji prepušteni sami sebi, da moraju dizati privatne tužbe koje gube i "onda moraju plaćati naknadu Srbiji".

Domovinski pokret traži ispriku HDZ-a 

Domovinski pokret (DP) zatražio je javnu ispriku HDZ-a zastupniku DP-a Stipi Mlinariću jer ga je HDZ-ov zastupnik Đakić "u naletu krajnje morbidne inspiracije" nazvao prokazivačem iz srbijanskih logora.

Braneći neobranjivo - podilaženje resornog ministra Tome Medveda zahtjevima SDSS-a kod donošenja Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskoga rata, Đakić je na do sada neviđen način uvrijedio, ne samo zastupnika DP-a, vukovarskog dragovoljca i zatočenika srbijanskih koncentracijskih logora Stipu Mlinarića - Ćipu, nego i sve poštene hrvatske branitelje, a posebno logoraše, poručuje DP u priopćenju.

- Ovako nisko, nehumano i sramotno vrijeđanje HDZ-ov zastupnik nije koristio baš nikada tijekom svoje faraonske nazočnosti u hrvatskoj politici ili na braniteljskoj sceni, uključujući i eskapade protiv SDP-ovih bivših ministara, koje u usporedbi s današnjim incidentom izgledaju poput dječjeg igrokaza, kaže se u priopćenju.

Podsjećaju da je Mlinarić u srbijanskim logorima proveo 279 dana, gdje je mučen i maltretiran na najokrutnije načine, a kada je pušten na slobodu imao je svega 54 kilograma. Đakiću ništa od toga nije sveto, kao ni činjenica da Mlinarić ni u jednom svom saborskom istupu nije pljunuo na doprinos bilo kojeg zastupnika HDZ-a ili neke druge stranke u Domovinskom ratu. Štoviše, često je apelirao na savjest svojih ratnih suboraca, članova HDZ-a, da ne pristanu na donošenje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata i švercanje kroz njega onih koji su bili s druge strane.

DP neće prigovoriti Đakiću bilo što vezano uz sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali će propitivati njegovo skandalozno javno djelovanje, afere i ucijenjenost korupcijom, zbog koje je "spreman pasti toliko nisko da ide vrijeđati fajtera s Trpinjske ceste i suborca generala Blage Zadre, kojeg bi Đakić i njemu slični također bili spremni napasti kada bi dobili takav nalog iz partijske centrale".

Ako takve direktive nije bilo i ako je ovaj sramotni istup rezultat tek osobne potrebe za dodvoravanjem partijskom vrhu, držimo da HDZ-u neće biti nikakav problem javno se ispričati Mlinariću za jednu od najgroznijih uvreda izrečenih u povijesti Hrvatskog sabora, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!