19:30 / 08.04.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zaštitarka spriječila napad na socijalne radnike: 'Nosio me po Centru, razbio stol...'

Napad u Centru za socijalnu skrb

Napad u Centru za socijalnu skrb

Foto: HRT/Marko Lukunic / PIXSELL

U Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu jutros su napadnuti socijalni radnici. Otac dvoje djece, koja su netom prije žurnom mjerom izdvojena iz obitelji, nasilno je razvalio ulazna vrata i detektor metala te ušao u zgradu. Teže posljedice divljačkog napada spriječila je prisebna zaštitarka.


Bijesan i ljut, otac je fizičkim sukobom sa socijalnom radnicom pokušao spriječiti oduzimanje djece.

- On je mene nosio po Centru. Ruke su mu ostale slobodne, on je primio stranice detektora, išupao ga s poda i bacio na ulazna vrata. Zatim je stol isto primio rukama i digao ga u zrak i bacio na pod. Sve se potrgalo, kazala je zaštitarka Marta Hušnjak.

Samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija. Zaštitarka je spriječila napad do dolaska policije.  

Djeca su iz te problematične obitelji izuzeta nakon dugugodišnjeg rada i problema.

- Mi smo imali određenih odstupanja prema u toj obitelji, to je onaj transgeneracijski prijenos ponašanja i nekakvih događanja. Koliko znam pznat je i policiji. Sada je na policiji da poduzme daljnje mjere u svojoj nadležnosti, rekla je Martina Cuvaj, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad.

I sindikat i ravnateljica slažu se kako je situacija sa korisnicima eskalirala nakon brutalnih napada u medijima i nazivanja djelatnika raznim neprimjerenim epitetima.

- Doslovno su nam se mete na leđima nacrtale i našim strankama, koje su vrlo često i frustrirane i ljute i nezadovoljne, se dalo zeleno svjetlo da one reagiraju na ovakav način, a to je neprihvatljivo, poručila je Cuvaj.

Isto je poručio i ministar i kazao kako tragedije koje su izolirane ne mogu biti povod za napad na cijeli sustav, pogotovo ne na djelatnike koji vrijedno rade svoj posao.

- Neovisno o kojoj mjeri se radi, o čemu se radi, dakle fizički napadi i i pokušaji rješavanja problema silom niti u jednom društvu nisu nešto što možemo prihvatiti. To je nešto što moramo najoštrije osuditi i ja ću to isto učiniti. Dakle ne možemo niti jedan društveni izazov ili problem riješiti silom ili hajkom i linčem, poručio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Linčem, hajkom i silom ne može se ništa riješiti. Nasilno ponašanje nije rješenje već stvara nove probleme. 26-godišnjak je nakon incidenta priveden.

HRT-ov reporter Borko Brunović nakon današnjeg incidenta razgovarao je sa socijalnim radnicima. Kazali su kako su već polako naučili živjeti s uvredama i prijetnjama, ali da se sve više boje ostvarivanja prijetnji i fizičkih nasrtaja.

U sindikatu djelatnika u socijalnim službama smatraju da je problem što mjerodvani nisu na vrijeme osudili govor mržnje prema djelatnicima koji, kako kažu, žive i rade u atmosferi straha. U sindikatu također poručuju da je potrebno jače i temeljitije sankcioniranje svih onih koji prijete djelatnicima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!