12:44 / 11.05.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Istarska županija: Učenici od 5. do 8. razreda u ponedjeljak se vraćaju u školu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je u utorak odluku da će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Istri od ponedjeljka, 17. svibnja nastavu pohađati po modelu A, tj. u školi, a za srednjoškolce nastava se do ponedjeljka, 24. svibnja, i dalje odvija po modelu C, na daljinu.

Naime, na temelju procjene epidemiološke situacije i praćenja pokazatelja vezanih uz epidemiju covida-19 na području Istarske županije i trenutne povoljne situacije, Stožer je donio odluku o otpuštanju nekih mjera, navedeno je. 


Tako će od ponedjeljka 17. svibnja biti ponovno dopuštene aktivnosti u dječjim igraonicama i radionicama na otvorenom prostoru kao i pohađanje autoškole. Međutim, i dalje nisu dopušteni treninzi u zatvorenim prostorima. 


Županijski Stožer je još jednom pozvao prosvjetne djelatnike osnovnih i srednjih škola Istarske županije da se kao prioritetna skupina, u sklopu akcije masovnog cijepljenja, jave za cijepljenje jer je, kako su naveli, "cijepljenje uvjet za povratak na staro -normalno". 


- Brojke bude optimizam, to je dokaz stabilne situacije koja traje već jedno vrijeme, s blagim padom prema dolje. Trend je dobar, uvjeren sam da idemo prema boljim brojkama, kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. 


Ističe da u traženju popuštanja mjera treba biti krajnje oprezan. 


- Procjenjujemo situaciju, u dnevnoj smo komunikaciji s Nacionalnim stožerom. Brojke su trenutno dobre, vidjet ćemo u kojem će smjeru sada ići, ne smijemo ići s naglim popuštanjem, da ne napravimo preveliku koncentraciju rizika, poručio je Kozlevac. 


Ocjenjuje kako se "ljudi nisu još dovoljno procijepili da bi mogli biti potpuno mirni". No, u svakom slučaju, dodao je, istarski Stožer je u kontaktu s brojnim organizatorima manifestacija i evenata koji će se vjerojatno održati tijekom lipnja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!