Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena

19.09.2023.

14:38

Autor: Vijesti/HRT

Izazovi poljoprivrede

Izazovi poljoprivrede

Foto: HTV / HRT

U Osijeku se održava 1. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena". U četiri dana, više od stotinu stručnjaka iz 25 zemalja pokušat će dati odgovore na pitanja kako ublažiti klimatske promjene koje negativno utječu na sve aspekte života, pa tako i na poljoprivrednu proizvodnju u cijelom svijetu. Hrvatska je u regiji koja je pod najvećim utjecajem negativnih klimatskih promjena. 

- Iznimno jak po svim aspektima poljoprivredne proizvodnje počev od primarne proizvodnje, biljne, pa koja se dalje nastavlja na stočarsku proizvodnju, a samim tim i na prerađivačku industriju. Dakle, postavljaju se pitanja sigurnosti hrane, opskrbe hranom, odnosno koliko je ta hrana kvalitetna, koliko možemo utjecati na cijeli ovaj proces od proizvodnje do konzumacije hrane, rekao je prof.dr.sc. Danijel Jug, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.  

- Želimo se kao institucija na neki način nametnuti i otvoriti sva ova pitanja koja nam se upravo dešavaju. Mislim da je ova godina pokazatelj potrebe za ovakvom jednom međunarodnom raspravom, naglasio je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

- Svjedoci smo u zadnjih nekoliko mjeseci što se događa, od ekstremnih visokih temperatura, nakon toga velikih nevremena. Evo, moramo reći na području Osječko-baranjske županije, ali i na području cijeloga istoka Hrvatske su neizmjerne štete. Najlakše je nešto sanirati, ali kako nastaviti dalje s proizvodnjom, bilo da se radi o voćarstvu, stočarstvu ili bilo kojoj drugoj grani. Zaista su veliki izazovi, govori Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana.  

- Trebat će sve više raditi navodnjavanja i nekakve prirodne retencije. Nešto što recimo odrađuje donekle Kopački rit ili Lonjsko polje. Nije sve dobro izbetonirati, izasfaltirati. Znači, trebat će biti nekakva sprega otpornijih biljaka koje će bolje izdržati visoke temperature i nažalost navodnjavanja, ističe prof.dr.sc. Branko Grisogono, klimatolog. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!