Izbjeglice iz Ukrajine na plitvičkom području žele raditi

05.04.2022.

19:55

Autor: Hrvoje Matejčić, Mario Kurevija/Dnevnik/HRT

Andrij iz Lavova pomaže u svim poslovima u naselju

Andrij iz Lavova pomaže u svim poslovima u naselju

Foto: Dnevnik / HRT

Lika je do sada zbrinula više od 500 izbjeglica iz Ukrajine. Na plitvičkom području uskoro počinje turistička sezona - stoga je interes Ukrajinaca za radom sve veći. Zbog toga sve službe nastoje riješiti birokratske probleme kako bi ih se potpuno uključilo u zajednicu.

U jednom turističkom naselju i hotelu smješteno je 250 Ukrajinaca. Cijela se korenička zajednica uključila u pomoć.


- Kao što vidite ovdje, ljudi su se odazvali u jako velikom broju. Imamo dnevno i tjedno volontiranje, popodne sortiramo robu, kaže Anita Ugarković iz Crvenog križa u općini Plitvička Jezera.


Andrij iz Lavova, nekadašnji menadžer, pomaže u svim poslovima u naselju. Uz suprugu brine se o dva sina koji se školuju u Korenici te jednogodišnjoj kćeri.


- Bio sam uključen u nabavu sekundarnih sirovina, otpadnog papira i polimera. Danas je puno tvrtki s kojima smo radili uništeno ili prestalo s radom, kaže. Ističe da bi svoj nekadašnji posao sada vrlo rado zamijenio s bilo kakvim.  


- Ima ih puno zainteresiranih za posao. Neki bi već bili voljni kod nas početi raditi, čekamo samo papire da se riješe i počet će kroz dva tri dana, kaže Svemir Topalović, voditelj hotela Macola, Korenica.

U osnovnoj se školi na nastavu uključilo 47 malih Ukrajinaca.


Plitvički načelnik Ante Kovač upozorava kako država sada treba praktična, brza i nebirokratska rješenja za izbjeglice. Ističe kako se nepotrebno raspisuje drugi natječaj za radnike sezonce u nacionalnom parku. 


- Mnogi od raseljenih osoba nemaju diplome, nemaju na neki način niti dokaze o svojim školskim spremama, ali kroz razgovore i kroz sve ove elemente se dokazuje i rješava, kaže Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite MUP-a. 


U Hrvatskoj trenutno boravi 12 400 izbjeglih iz Ukrajine, a najviše ih je na ličkom području. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!