16:40 / 30.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izglasan rebalans zagrebačkog proračuna za 2021. godinu

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Foto: Robet Anic / PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština izglasala je u četvrak rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu, kojim se proračun smanjuje za 0,27 posto, unatoč kritikama HDZ-ovih zastupnika da to nisu nikakve uštede.

Za prijedlog rebalansa proračuna glasalo je 27 gradskih zastupnika, a 15 je bilo protiv njega.

Proračun za 2021. godinu u iznosu od 14.035.374.000 kuna smanjuje se rebalansom za iznos od 37.474.500 kuna, tako da će nakon rebalansa iznositi 13.997.899.500 kuna, odnosno bit će manji za 0,27 posto.

Tijekom rasprave, oporbeni zastupnici iz redova HDZ-a uštede su nazvali nikakvima, a u usporedivši ih s prosječnom plaćom u Zagrebu Mislav Herman kazao je da se radi o iznosu koji je jednak uštedi od 22 kune i 43 lipe.

Vladajuće su prozvali za nedostatak hrabrosti, na što ih je zastupnik Damir Bakić (Zagreb je naš!) podsjetio da je sadašnju vlast zateklo stanje u kojemu je već bilo potrošeno svih 9,5 milijardi kuna, koliko je proračun za 2021. godinu bio težak na rashodovnoj strani.

Danas nam dijelite lekcije kako nismo mogli uštedjeti novce koje ste, i doslovno i figurativno, potrošili vi, upozorio ih je Bakić dodavši da su proračunu za 2021. godinu dali podršku prošlog prosinca i odbili sve amandmane oporbe.

- Mi jesmo podržali proračun, uz napomenu da on nije realan, kako bi sačuvali Grad Zagreb od izvanrednih izbora i nove zagrebačke krize, odgovorio mu je Herman.

Odgovarajući na prozivke, gradonačelnik Tomislav Tomašević prozvao je HDZ-ove zastupnike "sudionicima u fiskalnoj neodgovornosti prošle vlasti" zato što su podržali nerealan proračun.

- Gurnuli ste Grad Zagreb u još dublju krizu time što ste bivšem gradonačelniku dali zeleno svjetlo za nerealnu potrošnju, odgovorio im je Tomašević.

Skupština je odbila i sve amandmane na prijedlog rebalansa. Most je u njima, među ostalim, tražio veća sredstva za pomoćnike u nastavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!