Osam požara u Zagrebu - izgorjela kuća u Miramarskoj ulici

30.11.2021.

19:54

Autor: T.V./Dnevnik/HRT Radio Sljeme/HRT

Požar u Miramarskoj ulici

Požar u Miramarskoj ulici

Foto: HTV / HRT

Nekoliko sati nakon požara na Peščenici, vatrogasci su opet morali intervenirati. Oko 17.13 dobili su dojavu o kući u plamenu na Miramarskoj cesti. Kuća je u potpunosti izgorjela, ozlijeđenih, srećom, nije bilo. Kako doznajemo u kući živi jedan gospodin koji u trenutku požara nije bio u njoj, javila je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Tamara Marković.

- Dok smo ovo snimali vlasnik kuće je došao i vidio što se dogodilo. Nismo uspjeli s njim razgovarati jer ga je policija odvela na razgovor, javila je Marković.

- Sve ovo što se danas dogodilo je još jedan dokaz da treba slušati savjete vatrogasaca koji u sezoni grijanja upozoravaju da treba paziti na božićne ukrase, da ne treba u kući biti otvorenog plamena i da treba paziti na kućanske aparate kako bi se smanjio broj požara, završila je javljanje Tamara Marković.

- Dolaskom na mjesto intervencije počelo je gašenje, prije svega štićenje okolnih objekata, ali s obzirom na to da su bile informacije o potencijalnim ljudima u objektu, istovremeno je počelo i gašenje iznutra. Požar je brzo lokaliziran i nitko nije pronađen u objektu, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreba Siniša Jembrih za središnji Dnevnik HTV-a.

Siniša Jembrih nešto se ranije javio i u program HRT Radio Sljemena.

- Na mjesto požara upućena su četiri vozila s 13 vatrogasaca. Dolaskom na mjesto intervencije vidjeli smo požar na prizemnici u čijoj su blizini druge kuće pa smo odmah pristupili gašenju. Dosta je bitno spriječiti širenje požara na te druge objekte. Sam požar je vrlo brzo lokaliziran, za otprilike 3 minute. Istovremeno se vršila pretraga unutrašnjosti jer su bile kontradiktorne informacije o tome ima li u kući stanara ili nema, rekao je Jembrih.

Jembrih: Tužno je vidjeti kada zbog jednog adventskog vijenca, zbog jedne zaboravljene svijeće na božićnom stolu dođe do požara i obitelj izgubi dom

- Ovo je osmi požar danas u gradu Zagrebu, dodao je Jembrih i još jednom apelirao na građane da budu oprezni za vrijeme Adventa.

- Tijekom Adventa mi imamo cijeli niz ozbiljnih, velikih požara koji imaju velike i teške posljedice i zaista je tužno vidjeti kada zbog jednog adventskog vijenca, zbog jedne zaboravljene svijeće na božićnom stolu dođe do požara i obitelj izgubi dom u da ti praznici odu u krivome smjeru. Uvijek govorimo da se adventske svijeće ne smiju ostavljati bez nadzora, nije dobro da ostavite svijeću upaljenu i odete spavati ili odete na kavu u kafić i vratite se za par sati i tko zna što će biti. Također često govorimo o drvcima, ova drvca koja kupujemo, ona se pogotovo u zagrebačkim stanovima brzo suše, a kako se suše iz njih izlazi vlaga i ona postaju vrlo zapaljiva, tako da to u kombinaciji sa svijećama može biti smrtonosna zamka, upozorio je vatrogasni zapovjednik. 

Građanima je savjetovao da svjećice za borove kupuju kod certificiranih proizvođača, a ne na sumnjivim web shopovima iz Kine gdje koštaju 1 dolar.

- Također, često bude i problema s dječjom igrom u to doba i na to treba pripaziti koliko se to može u tim uvjetima, završio je Siniša Jembrih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!