13:28 / 12.10.2021.

Autor: P.F./HRT

Plenković: Pratimo razvoj situacije s cijenom goriva

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine. Nakon sastanka izjavu o temama sastanka dao je premijer Andrej Plenković.

- Imali smo redoviti sastanak, bit će to stalno utorkom u 12:00. Prošli smo teme koje će biti u Saboru sljedeća tri dana. Izglasavanje predsjednika Vrhovnog suda, izbor glavnog ravnatelja HRT-a, izvješće o radu stožera, informacija o situaciji s migrantima koju je dao ministar Božinović, informacija o situaciji koja se tiče cijene energenata, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine.

Također je rekao kako se sastao s Oskarom Fiurijem, policijskim službenikom koji je prije godinu dana prilikom terorističkog napada na Vlasu bio teško ozlijeđen. On je u procesu oporavka, dobro je, sva naša potpora i zahvalnost za njegovu hrabrost. Očekujemo da se do kraja rasvijetle okolnosti tog slučaja.

O cijenama energenata

Upitan u vezi s povećanjem cijene energenata, posebice goriva, premijer Plenković odgovorio je da su razgovarali o tome.

- Te stvari odvajamo u dvije skupine, cijenu plina i struje. Kada je riječ o kućanstvima, sigurni smo što se tiče tih cijena do početka proljeća. Što se tiče cijena nafte, ona varira globalno, bilježimo rast. To uzrokuje porast cijene goriva. Struktura cijene goriva sastoji se od cijene nafte, trošarine, marže, PDV-a. Ministri Ćorić i Marić dobili su zadaću da detaljno prate razvoj situacije. Sutra će biti sastanak GSV-a na tu temu, razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija, je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati, u ovom trenutku pratimo vrlo detaljno situaciju s cijenama, rekao je Plenković.

Dodao je kako su zatražili od Europske komisije da oni s obzirom na rast cijene energenata na globalnoj razini predlože određeni niz mjera koje bi se mogle primjenjivati na europskoj razini.

Istaknuo je da Vlada ne promatra to pasivno.

O novom glavnom ravnatelju HRT-a

Govoreći o prijedlogu da novi glavni ravnatelj HRT-a bude Robert Šveb rekao je da ga najprije treba izabrati Hrvatski sabor.

- Mislim da je imao najkvalitetniji program od svih koji su se javili na javni natječaj, da je predstavio svoje ideje na Odboru za medije. Parlamentarna većina ga je podržala, vjerujem da će biti izabran. Očekujemo da radi na tome da se javni servis modernizira, da ide u korak sa svim naprecima tehnologija osobito u digitalnom pogledu i da javni servis bude ono što treba biti - javni, objektivan, informativan i u konačnici konkurentan s drugim akterima na sceni koji su televizijskog karaktera, istaknuo je.

O zagrebačkoj vlasti i Holdingu

Na pitanje o situaciji u Zagrebačkom holdingu te kako komentira sastanak Vuković-Benčić-Juričan o Holdingu odgovorio je da je nova vlast u Zagrebu startala nedavno.

- Dobili su veliku potporu građana Zagreba. Svakome je potrebno neko vrijeme kad dođe na posao da se na jedan realan način uhvati u koštac s izazovima. Ono što vidimo sada je jako puno lutanja, očito je to nedostatak upravljačkih kapaciteta. To se događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom optuživanju svih drugih za razne situacije u vrijeme kad su bili oporba i aktivisti. To je sve neka višegodišnja tranzicija GONG-a u političke stranke sa svim svojim akterima. Sada se nalaze pred izazovima gdje očito lutaju, plutaju, rade greške. Ja im želim svako dobro, Zagreb je i moj grad. Dali smo im 150 milijuna kuna beskamatnog zajma da im pomognemo u likvidnosti. A što se tiče načina upravljanja, tko tu kome što govori, tko se kome petlja u posao, što su čije nadležnosti, tko posreduje, to neka oni sami tumače, a na vama je da propitkujete, rekao je premijer.

O migrantima 

Nakon što su trojica policajaca snimljenih kako tuku migrante na granici suspendirana, premijer Plenković komentirao je hoće li biti i zapovjedne odgovornosti unutar sustava. Poručio je da policija radi težak posao kako bi zaštitili hrvatski teritorij kao i vanjsku granicu Europske unije, no da uporaba sile nije opravdana ako nije nužna.

Upitan hoće li biti zapovjedne odgovornosti u slučaju nasilja nad ilegalnim migrantima na hrvatskoj granici, premijer je rekao kako čeka izvješće.

- Ja još uvijek čekam pismeno izvješće ministra unutarnjih poslova, dakle ja sam to zatražio, oni očito provode temeljite izvide uz sve ono što je potrebno da bi nas informirali o tome što se zaista dogodilo i tko je za to odgovoran. Kad dobijemo to izvješće, komentirat ćemo dalje, rekao je. 

Podsjetimo, jučer je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice, pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Održana je redovita sjednica, razmotrili smo sva zbivanja od prošloga tjedna, osobito Dan Hrvatskog sabora, potom samit u Sloveniji, ministar Davor Božinović izvijestio je o situaciji koja je bila na granici prema nezakonitim migrantima. Dotaknuli smo i sve teme ovoga tjedna, što se tiče sjednice Vlade te Hrvatskog sabora. Što se tiče anketa koje su izašle jučer, zadovoljni smo da je HDZ stabilna politička stranka, snaga u koju očito mnogi broj građana vjeruje, s obzirom na okolnosti koje se događaju u drugim strankama, ističe premijer Andrej Plenković.

Na pitanje nedostaje li HDZ-u zapravo prava oporba, šef HDZ-a odgovara kako oporba ima svojih problema.

Mi smo dobili povjerenje kada treba. Na oporbu se ne osvrćemo, neka sami rješavaju svoje probleme. Niti smo ih kreirali, niti se njima veselimo. Dobro je da ovakve situacije oko toga tko je tko raščiste najširem krugu sugrađana.


Komentirao je i Ivana Penavu kao novog predsjednika Domovinskog pokreta, odabir za predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, a osvrnuo se i na situaciju s rastom cijena te na rast cijena energenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!