Plenković: Utvrditi motive i pozadinu napada na Banske dvore

12.10.2021.

14:06

Autor: HRT

Premijer primio Oskara Fiurija

Premijer primio Oskara Fiurija

Foto: @AndrejPlenkovic / Twitter

Godišnjica je terorističkog napada na Banske dvore. Tim povodom, predsjednik Vlade primio je tada ozlijeđenog policijskog službenika Oskara Fiurija, koji se - dobro oporavlja. Fotografiju je premijer objavio na Twitteru, rekavši kako žrtva koju je Fiuri podnio zaslužuje trajno poštovanje i potporu.


- Očekujemo da nadležna tijela do kraja utvrde motive ovog terorističkog napada te da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača. Za dobrobit hrvatskog društva i jačanje tolerancije potrebno nam je jedinstvo u osudi tog napada i u borbi protiv svake radikalizacije i nasilja, poručio je premijer Plenković.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju je zbog smrti odbacilo kaznenu prijavu protiv Danijela Bezuka (23), mladića koji se ubio nakon što je prošlog listopada ranio policajca pucajući na zgradu Vlade RH pri čemu, kako je utvrđeno, nije imao pomagače ili poticatelje.

Danijel Bezuk iz Donjeg Kletišta kod Kutine pucao je u jutarnjim satima 12. listopada prošle godine dugim vatrenom oružjem na Markovom trgu, ozlijedivši pritom policajca Oskara Fiurija (31) i oštetivši vanjski dio zgrade te dva ureda u Banskim dvorima.

Bezuk se nakon pucnjave dao u bijeg te je netom prije samoubojstva nedaleko mjesta događaja, poručio na društvenim mrežama da je "dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti''. Njegovu objavu je prije uklanjanja profila podržalo više od tisuću korisnika društvenih mreža koji su u komentarima nerijetko nastavili širiti govor mržnje i poticali na nasilje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!