15:17 / 18.01.2022.

Autor: HRT/J.L.

Horvat o obnovi: Nećemo dopustiti da se i jedan euro vrati u Bruxelles

Bačić i Horvat

Bačić i Horvat

Foto: HTV / HRT

Nakon koalicijskog sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima, novinarima su izjave dali ministar graditeljstva Darko Horvat i šef Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić. Horvat je komentirao obnovu državnog stana u centru Zagreba kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, a koji je ekspresno obnovljen nakon potresa, rekavši da su za to zaslužni suvlasnici koji su se brzo organizirali. - Na sastanku smo raspravili sve bitne gospodarske i političke teme. Generalni zaključak je da je Vlada stabilna, vladajuća većina daje punu potporu Vladi u realizaciji svih projekata, rekao je Branko Bačić

- Koalicijski partneri upoznati su s aktivnostima na obnovi, raspravljali smo o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite na sprečavanju širenja COVID-a, izjavio je nakon sastanka. 

Bilo je riječi o paketu mjera kako bi se ublažio najavljeni udar zbog rasta cijena energenata te o rezultatima popisa stanovništva i mjerama za smanjenje depopulacije. Najavio je da sutra nakon aktualnog prijepodneva slijedi izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća.

- Cilj i jedan od prioriteta je ubrzanje procesa obnove nakon potresa, rekao je i naglasio da treba omogućiti da se svima što prije osigura adekvatan smještaj.

Darko Horvat kazao je da nije bilo ekspresne obnove vezano uz obnovu stana predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frka-Petešića.

- Nikakve ekspresne obnove bilo nije, dogodila se ekspresna samoobnova, rekao je te objasnio da je jedan od stanova u Jurišićevoj ulici u vlasništvu države, a mjesec dana nakon potresa suvlasnici su se okupili i pokrenuli obnovu.

- Za to im je trebala suglasnost države i mi smo im je dali, dodao je.

Rekao je da podržava sve procese samoobnove koje mogu suvlasnici sami pokrenuti, a to će im poslije refundirati država. Pozvao je građane Zagreba da u takav proces uđu sami.

Objasnio je da Frka-Petešić nije bio dužan znati detalje, a riječ je o zgradi o kojoj se govorilo kao primjeru koji treba slijediti.

- Imamo više od 400 milijuna ZNS-ova i u sljedećih pet mjeseci ta će dinamika biti sve veća i veća, rekao je.

- Lomili smo administrativne prepreke, tri puta mijenjali zakon i program mjera, a težište obnove stavljeno je na provedbena tijela, Fond za obnovu i Središnji državni ured, kazao je.

Ustvrdio je: "Dok je povjerenja premijera, bit ću tu i raditi svoj posao." Uvjeren je da će i sutra u saborskoj raspravi dobiti potporu. 

- Nisam skeptik da se obnova neće dogoditi, dodao je te naglasio da "neće dopustiti povrat jednog eura u Bruxelles".

Istaknuo je da nikakvih odbijenica iz Bruxellesa prema Hrvatskoj nije bilo. 

- Obnova ima progres, ide svojom dinamikom, a na stolu je ugovora od preko 8,4 mlrd., neki će se isključivo financirati iz Fonda solidarnosti, neki iz NPOO-a, i to ne nauštrb hrvatskih poduzetnika. Šteta u Zagrebu procijenjena je na 86 mlrd., Fond solidarnosti dodijelio je Hrvatskoj 5,1 mlrd. Ono što će biti opravdani trošak, financirat ćemo iz Fonda, a za sve ostalo novac moramo priskrbiti sami, kazao je.

Za ovaj oblik obnove treba malo više od 40 mlrd. kuna.

Ponovio je da je gotovo sav administrativni posao dovršen i počinje provedba.

- Bit će otvorena mogućnost da se na javne natječaje jave i građevinske tvrtke iz Europe, ako se vidi da interes za prijavu na natječaje u Hrvatskoj pada, objasnio je.

Prioritetni zadaci su mu obnova i ustrojiti efikasan sustav kako državnu imovinu staviti u pogon prihoda državnom proračunu.  

Bačić je o temi obnove rekao i da ministar Horvat ima potporu vladajuće većine te da nisu potpuno zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove. 

- Zato je Horvat zadužen da jasno predstavi koliko je nakon potresa napravljeno, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!