Miljenić i Lozančić optužili Banožića da ne isplaćuje dnevnice, ministar i MORH odgovorili

29.11.2021.

13:12

Autor: P.F./HRT

Lozančić, Miljenić, Banožić

Lozančić, Miljenić, Banožić

Foto: Patrik Macek/HTV / PIXSELL/HRT

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić tvrde kako se prema odluci ministra Banožića vojnicima koji prate predsjednika RH ne isplaćuju dnevnice. Ubrzo se oglasio i sam ministar koji je poručio kako bi se "gospoda iz Ureda predsjednika" trebala posvetiti racionalnijem trošenju proračuna. Reagiralo je i Ministarstvo obrane.

- Umjesto da drže neuvjerljive pressice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda Predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost, poručio je ministar Mario Banožić na Facebooku.

Ministarstvo obrane oštro demantira izjave dužnosnika iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a cijelo priopćenje je na kraju članka.

Miljenić: Došli smo u situaciju da se zlostavljanje proteže na vojnike

- Sve je počelo nezakonitim, naprasnim i iživljavajućim umirovljenjem brigadira Elvisa Burčula, nastavilo se zlostavljanjem načelnika Glavnog stožera admirala Hranja pa smo danas došli u situaciju da se zlostavljanje proteže na hrvatske vojnike, rekao je Orsat Miljenić novinarima.

- Banožić je prije mjesec dana donio odluku da se vojnicima koji pružaju potporu predsjedniku Republike ne plaćaju dnevnice, rekao je Miljenić.

- Radi se o ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru, koji su nosili vijence u Škabrnji, ne plaćaju im se dnevnice odlukom ministra obrane, dodao je.

- Zamislite situaciju da bilo koji građanin ove zemlje uredno odradi svoj posao, dobije putni nalog pretpostavljenog i dođe da mu se isplati dnevnica koja mu po zakonu pripada i onda netko kaže da je neće dobiti jer je ministar zabranio, objasnio je Miljenić.

Rekao je da ih je admiral upozorio kako unatrag mjesec dana ima nekoliko desetina takvih slučajeva.

- Predsjednik Vlade upoznat je o svemu ovome, no nažalost do sada nema nikakve reakcije, dodao je.

- Nadamo se da će ministar obustaviti svoju neustavnu i nezakonitu odluku i nastaviti isplaćivati ljudima ono što je zarađeno, dodao je Miljenić.

Lozančić: To je nekorektno i to treba riješiti što prije

Lozančić je rekao da se tu radi o aktivnim vojnicima.

- Neće dobiti dnevnice, to je nekorektno i to treba riješiti što prije. To su redovne aktivnosti, polaganje vijenaca u Vukovaru, Škabrnji, oni su napravili svoj posao i obaveza je Ministarstva obrane da se te dnevnice riješe, rekao je Lozančić.

Zatim je pročitao dio pisma koje je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputio Vladi.

-"Vašu odluku dijelom doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koja ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a nizom grubih neistina", pročitao je Lozančić dio pisma admirala Hranja upućenog ministru Banožiću.

- Ovo se ne smije tolerirati. Prošlo je neko vrijeme od kada je načelnik Glavnog stožera iskazao svoje mišljenje, a odgovora nema do dan-danas, rekao je Lozančić.

- Ako se ne isplate dnevnice, predsjednik može ne ići i ne ispunjavati svoju funkciju ili ići, dodao je Lozančić.

Miljenić je na pitanje novinara rekao kako će oni vojnici koji imaju valjanu zapovijed i valjani putni nalog dobiti taj novac te se nada da neće morati doći do tužbi.

- Predsjednik je, među ostalim, izabran i da predstavlja Oružane snage. To je nešto što ministar, što god mislio i htio, ne može i nema pravo ograničavati. Ako ministar sebi uzima pravo da odlučuje kamo će ići predsjednik ili kamo neće i kad stavlja vijenac na Mirogoju, hoće li ići trubač, a to ministar želi odobravati, onda je to problem. To ministar nema pravo, predsjednik će nastaviti i dalje raditi kao do sada i ići kamo treba, naglasio je Miljenić.

Reagiranje Ministarstva obrane na izjave dužnosnika iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske

Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo obrane oštro demantira izjave dužnosnika iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske da je riječ o nezakonitom umirovljenju brigadira Elvisa Burčula. Kao što smo više puta isticali radi se o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s pravom na starosnu mirovinu koju je odluku donio ministar obrane u skladu s ovlastima iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske i Planom izdvajanja osoblja za 2021. godinu.

Ministarstvo obrane ističe da sukladno pozitivnim zakonskim propisima jedino ovlašteno tijelo u Republici Hrvatskoj koje može ocjenjivati zakonitost pojedinačnog akta je nadležni Upravni sud.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u obnašanju službe dužan je poštivati načela i odredbe Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Zapovijedi koje donosi u skladu s člankom 70. Zakona o obrani moraju imati utemeljenje u Zakonu o obrani i odlukama ministra obrane.

Naglašavamo, da je u skladu s člancima 15. i 16. Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske združeno tijelo Oružanih snaga Republike Hrvatske ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i da Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnosti navedenim Zakonom.

Stoga smo puno puta objasnili kako korespodencija treba ići između Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike Hrvatske te kako je svaki drugi način postupanja protivan važećim propisima u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane oštro demantira da se načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske šikanira i zlostavlja. Napominjemo, da upravo Ured predsjednika Republike Hrvatske svojim postupanjem i zaobilaženjem Ministarstva obrane i stvaranjem paralelnog sustava putem Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zlostavlja i šikanira načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i cijeli sustav Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odluka ministra obrane od 4. studenoga 2021. godine ništa ne zabranjuje i ne ograničava i donesena je na temelju ovlaštenja koje ministar obrane kao čelnik tijela državne uprave ima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Za njezinu provedbu traži se jedino postupanje u skladu sa zakonom.

Za potpore koje se odobravaju zapovijedima načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a koje su donijete bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane.

Putni nalog kojim se isplaćuje dnevnica za službeno putovanje mora imati uporište u zapovijedi koja se donosi na temelju odluke ministra obrane odnosno drugog dokumenta Ministarstva obrane, u skladu sa zakonom.

Svako postupanje izvan toga nije u skladu sa Zakonom o obrani i od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske traži se samo da poštuje zakon i da dodijeljena proračunska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske Ministarstvu obrane troši zakonito i namjenski.

Ministar obrane kao nadređeni načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga republike Hrvatske više puta je ukazivao na takva postupanja i da poslove mora obavljati u skladu sa svojim nadležnostima i zakonito.

Vezano uz odnos prema Hrvatskoj vojsci i hrvatskim vojnicima Ministarstvo obrane navodi da itekako vodi brigu o Hrvatskoj vojsci i svim njezinim pripadnicama i pripadnicima u podizanju standarda, materijalnim pravima, opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske, što dokazuje povećanje Proračuna Ministarstva obrane i odluka vezana uz višenamjenski borbeni avion, priopćeno je iz MORH.a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!