Izraelski ministar vanjskih poslova u posjetu Hrvatskoj

29.05.2023.

Zadnja izmjena 14:11

Autor: HRT/Hina

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Izraela Eli Cohen u službenom posjetu je Hrvatskoj. Položio je vijenac kod Spomenika Domovini, a zatim ga je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković. Uslijedio je sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a potom i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. 

Galerija
Gordan Grlić Radman, Andrej Plenković i Eli Cohen , Foto: Patrik Macek  /PIXSELL
Zoran Milanović i Eli Cohen  , Foto: Izvor: /Ured predsjednika RH

Na dnevnom redu sastanaka je daljnje jačanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Izraela. Prije dvije godine je potpisan memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu, a ministri Cohen i Grlić Radman jutros su potpisali Memorandum o suglasju na području razmjene i suradnje, koji promiče zajedničko pružanje pomoći zemljama u susjedstvu, ali i širom svijeta s jednim ciljem - jačanje mira, sigurnosti i stabilnosti.

Ministri su razgovarali o daljnjem jačanju gospodarske suradnje, prvenstveno na području poljoprivrede, energetike i turizma. Osvrnuli su se i na odnos Europske unije i Izraela, situaciju na Bliskom istoku, na Zapadnom Balkanu te na posljedice ruske agresije u Ukrajini, kazao je HTV-ov novinar Gordan Žvanović u podnevnom Dnevniku.

- Izrael i Hrvatska imaju odlične odnose. Naši narodi razvijaju čvrsto partnerstvo utemeljeno na međusobnom poštovanju, dijele iste vrijednosti i posvećeni su miru i stabilnosti u regiji. Ti se odnosi razvijaju u različitim područjima - uključujući trgovinu, sigurnost, kulturu i suradnju među našim narodima, kazao je izraelski ministar Cohen. 

Ministar Gordan Grlić Radman kazao je da je s izraelskim kolegom potpisao memorandum o suglasju na području razvojne suradnje. 

- To će nam omogućiti zajedničko pružanje pomoći državama susjedstva i diljem svijeta u ostvarenju njihovih razvojnih ciljeva. Time ćemo pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u širem i daljem susjedstvu, kazao je ministar Grlić Radman.

Izraleski ministar u Zagrebu: Iranski režim je i europski i svjetski problem


Izraelski ministar rekao je da podržava "suverenitet i integritet Ukrajine" i poručio da se u ratu u Ukrajini vide "otisci iranskog državnog terorizma".

- Iranski režim više nije samo regionalni, već i europski i svjetski problem, rekao je Cohen, koji je u veljači kao prvi ministar iz Izraela i s Bliskog istoka posjetio Kijev.

Cohen je u Zagrebu pozvao "prijatelje u Hrvatskoj i Europskoj uniji" da "zauzmu čvrsti stav protiv iranskog opasnog ponašanja". 

Grlić Radman: Ostvaren napredak u svim područjima


Hrvatski ministar istaknuo je da je u 26 godine od uspostave diplomatskih odnosa "ostvaren napredak u svim područjima" i da Izrael u Hrvatskoj investira u obnovljive izvore energije i turistički sektor.

- Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija izraelskih turista, rekao je Grlić Radman, dok je Cohen pozvao Izraelce da posjete Hrvatsku, "prekrasnu zemlju", a Hrvate u Izrael.

Ministri su razgovarali još o energetici, uspostavi izravne zračne linije između zemalja te o pripremama za održavanje sastanka premijera Andreja Plenkovića i Benjamina Netanyahua.

Plenković najavio strateško partnerstvo Hrvatske i Izraela


Premijer Andrej Plenković najavio je razvoj strateškog parterstva Hrvatske i Izraela na sastanku s izraelskim šefom diplomacije Elijem Cohenom. Kazao je da je zadovoljan jačanjem bilateralnih odnosa i najavljenim njihovim strateškom pertnerstvom, priopćili su Banski dvori.

Razgovaralo se i o sigurnosnim izazovima te suočavanju s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Plenković i Cohen raspravili su i perspektive daljnjeg razvoja gospodarske, energetske i turističke suradnje, a predsjednik Vlade Plenković zahvalio se na podršci Izraela članstvu Hrvatske u OECD-u.

Predsjednik Vlade izvijestio je i o aktivnostima tijekom hrvatskog predsjedanja IHRA-om, čije su glavne teme budućnost sjećanja na Holokaust i suprotstavljanje iskrivljavanju istine o Holokaustu.

Milanović i Cohen: Ima prostora za uanprjeđenje suradnje


Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike razgovaralo se o bilateralnim odnosima. Predsjednik Zoran Milanović i izraelski ministar Eli Cohen izrazili su zadovoljstvo suradnjom dviju država, Hrvatske i Izraela.

Složili su se pri tome kako ima prostora za daljnje unaprjeđenje suradnje na više područja.

Ministar Cohen zahvalio je Hrvatskoj na konstruktivnoj suradnji i podršci u multilateralnim organizacijama. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i o stanju na Bliskom istoku. Ministar Cohen prenio je predsjedniku Milanoviću poziv predsjednika Herzoga da posjeti Izrael, što je Predsjednik Republike prihvatio.

Hrvatska predsjeda IHRA-om


Hrvatska je 1. ožujka od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), organizacijom kojoj je osnovna zadaća obrazovanje o holokaustu, istraživanje i sjećanje.

Izraelski ministar pozdravio je u ponedjeljak što je hrvatska vlada usvojila pravno neobvezujuće radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije.

Među prioritetima prvog hrvatskog predsjedanja je obilježavanje 10. obljetnice radne definicije IHRA-e o poricanju i iskrivljavanju istine o holokaustu.

- Dajući prednost činjenicama bez njihova iskrivljavanja, štitimo ne samo znanstvenu istinu, već štitimo i budućnost, rekao je Grlić Radman.

Prije sastanka na Zrinjevcu, ministri su položili vijenac ispred Spomenika Domovini, a poslijepodne će učiniti isto ispred Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!