14:30 / 03.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Izuzeti djecu od političke promidžbe

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da škole, dječji vrtići i svi prostori u kojima djeca organizirano borave trebaju biti izuzeti od političkih promidžbenih aktivnosti uoči lokalnih i drugih političkih izbora.


U takvim ustanovama i objektima ne smiju se održavati stranački skupovi, djeci se ondje ne smije dijeliti politički promidžbeni materijal, niti ih se smije uključivati u podjelu takvoga materijala, navodi pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u preporukama o tome što u političkim kampanjama za lokalne izbore ne treba raditi da bi se zaštitila prava djece.

Prilikom izrade političkih promidžbenih materijala te objava na društvenim mrežama i u drugim medijima nije dopušteno koristiti se slikama djece bez izričite privole roditelja.

Ni uz privolu roditelja nije dopušteno prikazivati djecu na način koji im može naštetiti, niti ih uključivati u izražavanje nesnošljivosti ili mržnje prema pojedincima ili društvenim grupama te pozivanje na nasilje.


Pravobraniteljica navodi kako neki roditelji na stranačke skupove dovode svoju malodobnu djecu i potiču ih da se slikaju s političarima. 


- To nije zabranjeno, ali preporučujemo političarima da ne objavljuju takve snimke s djecom na svojim i stranačkim javnim profilima na društvenim mrežama i da ih ne koriste u svrhe političke promidžbe, naglašava Pirnat Dragičević.

Konstatira i da se pojedini političari u kampanji pojavljuju sa svojom djecom i rado poziraju medijima ili objavljuju njihove slike na društvenim mrežama, vjerojatno smatrajući da će izazvati pozitivni emocionalni efekt kod potencijalnih birača. S druge strane, takvo izlaganje djece političara nerijetko izaziva negativne reakcije građana koji ne simpatiziraju njihove stranke, pa postoji mogućnost da djeca zbog toga dožive i određene neugodnosti, upozorava pravobraniteljica uz preporuku političarima da se suzdrže od nepotrebnog izlaganja svoje djece u izbornoj kampanji.                 ,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!