07:58 / 18.09.2020.

Autor: HRT

Izvješća županijskih stožera civilne zaštite

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Šest osoba je preminulo.
Iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obavještavaju da su u posljednja 24 sata zabilježena 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100. Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Šest osoba je preminulo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 244 preminulo, ukupno se oporavilo 12169 osoba, od toga 236 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba.

Do danas je ukupno testirano 249 023 osoba, od toga 6137 u posljednja 24 sata.

Podaci županijskih stožera:

• Devet novozaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Požeško-slavonska županija, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji su trenutno na koronavirus pozitivne 124 osobe, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici. S ciljem sprječavanja širenja zaraze za 550 osoba propisana je mjera samoizolacije.

Od početka pandemije u županiji je na Covid-19 ukupno testirano 7.858 osoba, kažu u Stožeru.

• U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je devet novih osoba pozitivnih na koronavirus, s prebivalištima na području Općine Sveti Križ Začretje (4), Općine Bedekovčina (3), Općine Đurmanec (1) i Općine Radoboj (1).

Svih devet novih slučajeva su obiteljski kontakti poznatih oboljelih osoba. U istom razdoblju ozdravile su tri osobe te su pristigla i 93 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za pet uzoraka.

Budući da je jučer, nakon provjere adrese, u evidenciju pozitivnih na koronavirus s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije uvrštena još jedna poznata pozitivna osoba (koja je testirana na području izvan naše županije), ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 67. U samoizolaciji se nalazi 330 osoba.

Ističemo da je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije nakon epidemiološke obrade novih slučajeva odredila samoizolaciju za jednu vrtićku grupu Dječjeg vrtića Škrinjica u Radoboju te za jedan razred u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje, koji će do 29. rujna nastavu pratiti online.

• U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata 11 je novooboljelih od koronavirusa, većina ih se nalazi u samoizolaciji jer su kontakti ranije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o Nacionalnom svetištu Svetog Josipa i Grkokatoličkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa, a zbog nastale situacije u tim su crkvama odgođena sva misna slavlja.

Nakon epidemiološke obrade koja je u tijeku donijet će se odluka o daljnjim mjerama.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 247 osoba. U samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi šest COVID pozitivnih pacijenata.

• U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), grad Nova Gradiška (1) i općina Brodski Stupnik (1), dok se za preostalih 8 osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući da su njihovi nalazi tek pristigli.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan). 

Hospitalizirano je 14 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 733 osobe (96 osoba više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane koji su u razdoblju od 11. do 17. rujna 2020. godine bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga u navedenom razdoblju boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću, da se u slučaju pojave simptoma na COVID-19 ili ako su te simptome već razvili, odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima radi daljnjeg postupanja.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ako ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

• U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o još jednom sudioniku svadbene svečanosti održanoj u Varaždinu 5. rujna s koje do sada imamo potvrđeno sveukupno 18 pozitivnih osoba.

U istom razdoblju evidentiran je i jedan nov slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji ostao na 28, a navedenoj brojci pribrajamo i dalje jednog hospitaliziranog stranog državljanina i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 194 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

• U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata četiri su osobe oboljele od COVID 19 infekcije: po jedna iz Šibenika, Knina i Drniša, te jedna osoba koja trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

Ukupno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja, a pet je osoba na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 80 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 197 osoba.

• Nove 44 koronavirusom zaražene osobe bilježi Grad Zagreb u zadnja 24 sata, među njima i po dva učenika jedne srednje i dvije različite srednje škole, pa su u samoizolaciji učenici dva razreda osnovne i dva srednje škole. Opširnije

• Na području Virovitičko-podravske županije, tri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o tri žene, od kojih su dvije starije, jedna srednje životne dobi, sve s blažim simptomima COVIDA-19 i kontakti su već ranije inficiranih korona virusom.

Bilanca je to od 65 testiranih osoba u posljednja 24 sata, od čega je njih 60 bilo negativno, a troje navedenih pozitivno, a za dvoje se tek očekuju rezultati za korona virus.

U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano šestero COVID-19 pacijenta. Troje je starije, a troje srednje životne dobi, svi su sa srednje teškim oblicima bolesti. Jedna osoba je prevezena u respiracijski centar u Osijek.

Istodobno, oporavile su se četiri osobe, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Trenutno je 228 osoba u samoizolaciji.

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 160 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, 63 ih je trenutno aktivno, 92 ih se oporavilo, dok su tri žene i dva muškarca preminuli.

• Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 301 uzoraka briseva (194 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je 8 osoba.

Trenutno je 40 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 223 osoba.

• Tijekom narednog vikenda na području Osječko-baranjske županije održat će se 17 najavljenih javnih okupljanja, u mnogim župama zakazane su krizmene svečanosti, a organizirano je i više svadbenih svečanosti. Tim povodom na danas održanoj sjednici Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije pozvao je sve građane, osobito organizatore okupljanja i pružatelje usluga, na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Kako je rečeno, epidemiološka situacija na području županije je trenutno pod kontrolom, međutim koronavirus je i dalje prisutan, pa bez savjesnog i odgovornog ponašanja svih građana vrlo lako može doći do njegova širenja, a time i zdravstvenih i drugih posljedica.

Na sjednici su naravno razmatrani aktualni podaci o epidemiji koronavirusa na području Osječko-baranjske županije. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus.

Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijek i Donji Miholjac te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a jučer je jedna osoba preminula (žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, uz COVID-19 imala je i više kroničnih oboljenja).

U zadnja 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 356 osoba.

Policija je obavila 17 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 11 novozaraženih osoba, a jedna osoba je umrla, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među pozitivnima na virus su po tri osobe su iz Vinkovaca i Soljana, dvije iz Županje te po jedna iz Ivankova i Andrijaševaca i iz ove županije s boravištem u drugoj.

Od početka pandemije ukupno je u županiji Covidom-19 zaraženo 733 osoba, 614 osoba je izliječeno, a ukupno ih je 16 umrlo.

Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane.

U protekla 24 sata na koronavirus je testirano 116 osoba te je na području županije dosad ukupno testirano 10.107 osoba. U samoizolaciji je njih 346.

• S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od COVID-19. Četiri oboljele osobe su s područja grada Gospića, tri s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 130 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 42 aktivna slučaja, 86 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirano je 46 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 248 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je osam novozaraženih u zadnja 24 sata zaraženo, a izliječeno je 17 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su dva muškarca i tri žene iz Dubrovnika, od kojih jedan muškarac i dvije žene imaju epidemiološku vezu. Pozitivni su i muškarci iz Župe dubrovačke i Ploča te žena koja nema prebivalište u županiji.

Među 17 izliječenih njih deset je iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po jedna osoba iz Opuzena i Stona te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 16 osoba, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 516 osoba, a u zadnja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 76. od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.595 uzoraka.

• Na području Zadarske županije sedmero je novooboljelih osoba od koronavirusa, a riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama. Među novooboljelima tri su osobe s područja Grada Zadra, dvije s područja Općine Poličnik te po jedna s područja Privlake i Sukošana. Od sedam novooboljelih pet je ženskih i dvije muške osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 244 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 497, a završio je za 7185.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 bolesnika, a od toga broja dvoje ih je na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, a jedna je s područja općine Đulovac. Devet osoba se u međuvremenu oporavilo tako da je trenutno u županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je 535 osoba.

• Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 624 obrađena testa danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Opširnije

• Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

• Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava da su na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja.

Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 24 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 197 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 85 osoba.

• U Primorsko-goranskoj županiji je osam novozaraženih, među kojima i dvoje djece iz jedne škole - još dva razreda su u samoizolaciji. Opširnije
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!