Jadrolinija nabavlja dva katamarana, planira se nabava ro-pax broda za udaljene otoke

20.04.2023.

09:37

Autor: Hina/HRT/A.S.

Brod Jadrolinije

Brod Jadrolinije

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Jadrolinija nabavlja dva katamarana, a tijekom godine planira se i nabava ro-pax broda za udaljene otoke, odnosno za liniju Split Vela Luka Ubli, doznaje se iz Jadrolinije.

Ro-pax brod je tip putničkog broda, koji je ujedno i brod za prijevoz vozila i tereta.

Iz Jadrolinije na upit Hine kažu da je na početku ožujka raspisan natječaj za kupnju dva katamarana procijenjene vrijednost 14 milijuna eura, s rokom za podnošenje ponuda do 3. svibnja.

Prema uvjetima natječaja, katamarani ne smiju biti stariji od pet godina, moraju imati kapacitet od najmanje 300 putnika, a brzina ne smije biti manja od 27 čvorova. Brod može biti dugačak do 40 metara, širine do 12 metara, gaza od najviše 2,3 metra.

U prijelaznom razdoblju unajmljena dva katamarana

Jadrolinija je u prijelaznom razdoblju, dok traje natječaj za kupnju dva katamarana, unajmila dva katamarana, "Kolovare" i "Puntamiku." Brodovi su unajmljeni od Tankerske plovidbe, na razdoblje od tri mjeseca.

Katamaran "Kolovare" zamijenio je katamaran "Dubravku" na državnoj liniji Mali Lošinj - Ilovik - Susak - Unije - Martinšćica - Cres Rijeka, a katamaran "Puntamika" je preuzeo državnu liniju Rijeka Rab Novalja.

Oba katamarana imaju kapacitet prijevoza 317 putnika, poboljšane maritimne sposobnosti te su posve prilagođeni osobama s invaliditetom. 

U Jadrolinijinu flotu u jesen će se priključiti i putnički brod koji će zamijeniti brod "Premudu" na liniji Mali Lošinj Susak Unije Srakane. 

Okončan je postupak javne nabave, a vrijednost broda izgrađenog 2004. godine je dva milijuna eura.

Pregled ponuda za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon

Jadrolinija je u siječnju objavila natječaj i započela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, koji bi se sufinancirali iz europskih fondova.

Novi putnički brodovi na električni pogon zamijenit će najstarije klasične brodove u floti - "Tijata," "Premudu" i "Postiru" i moraju zadovoljiti potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj Susak, Šibenik, Vodice i Suđurađ Dubrovnik. 

Nakon što je Jadrolinija zaprimila sedam ponuda domaćih i inozemnih brodograditelja, u tijeku je pregled ponuda i eliminacija onih koje nisu ispunile sve uvjete natječaja.

Jadrolinijina flota sada raspolaže s 53 broda, od čega je 10 katamarana, četiri su klasična putnička broda, jedan trajekt za međunarodne plovidbe, a 38 trajekata za lokalnu plovidbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!