Jadrolinija: Pogled u prošlost i u budućnost

23.01.2022.

13:55

Autor: Dajana Kruneš/MORE/HRT

Jadrolinija slavi 75. godina

Jadrolinija slavi 75. godina

Foto: MORE / HTV

Dugih 75 godina bijela flota Jadrolinije plovi Jadranskim morem, a njezini su brodovi svojevrsni mostovi u povezivanju otoka i kopna. S trenutno 54 broda Jadrolinija ima jednu od najvećih flota u Europi i svijetu, a samo prošle godine preplovila je više od milijun nautičkih milja. 

U siječnju 1947. godine, zaplovila je Jadrolinijina priča. Udruživanjem više manjih brodarskih tvrtki izrastao najveći hrvatski brodar. Danas, 75 godina kasnije, flota Jadrolinije broji 54 broda koji plove na 37 lokalnih i dvije međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu. 

Rođendan Jadrolinije velika je brojka koja ispunjava ponosom i obvezom da nastavimo tako i dalje, kazao je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije. Ova obljetnica, kaže, rezultat je rada svih naših djelatnika i generacija pomoraca, a  rastom prometa rasla je i flota te s ponosom mogu reći da je jedna od većih u Europi i svijetu. 

Plovi se neovisno koje je doba godine, ali najveći pritisak ipak je tijekom turističkih mjeseci. Brodovi tijekom ljeta isplove i više od 600 puta na dan. Strane brodove domaćima potkraj 90-ih zamijenio je i Andro Kalebić, danas zapovjednik broda "Juraj Dalmatinac". 

- Ja sam već peta generacija pomoraca u obitelji, a svakako ne i posljednja. Moj cijeli život vezan je uz more. Jadrolinijinih 75 godina dovoljno govori o uspjesima te kompanije i neka se tako i nastavi, ističe Kalebić. 

U više od 20 godina radnog staža u kompaniji svjedočio je lijepim, ali i dramatičnim trenucima. Posljednje je bilo spašavanje putnika u Bračkom kanalu. 

- Nažalost bilo je više takvih situacija, a posljednja je u Bračkom kanalu. U takvoj situaciji dajete sve od sebe. Sve se to odvija na brzinu, odluke moraju biti brze, kratke, jasne. Posada je strahovito uvježbana. To je jedna mlada momčad tako da nije bilo problema, objasnio je Kalebić. 

Galerija
Jadrolinija, Foto: MORE/HTV
Jadrolinija, arhivska snimka, Foto: MORE/HTVJadrolinija, arhivska snimka , Foto: MORE/HTVJadrolinija, arhivska snimka , Foto: MORE/HTVJadrolinija, Foto: MORE/HTVJadrolinija, Foto: MORE/HTV

Pomorsku priču ispisuje i jedna od svega tri časnice Jadrolinije, Ivana Jeličić.

- Na brodu je bitno da svi radimo zajedno, funkcioniramo kao obitelj, a posebno ljeti kada je povećana razina stresa zbog obujma posla. Ne vidim se baš na "strancu", volim biti doma. Smatram da ovdje imam apsolutno sve što treba za napredovanje i ostvarenje želja, kazala je Ivana Jeličić, časnica na trajektu "Petar Hektorović".

Želja ima i Uprava kompanije, a samo neke od njih su nova flota, modernizacija i transformacija.

- Ne samo da ćemo modernizirati flotu, nego ćemo i modernizirati poslovanje. Svjesni smo da će u budućem razdoblju i tehnologija ići u smjeru smanjenja ispušnih plinova. Tu stvaramo pretpostavke i komuniciramo s lučkim upravama, istaknuo je Sopta.

Kroz bijelu flotu u dugih 75 godina plovidbe Jadrolinije prošlo je ukupno 185 brodova, a tijekom ove godine očekuje se i raspisivanje natječaja za gradnju novih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!