11:43 / 21.03.2022.

Autor: HRT/IMS

Jandroković: Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Bosanac u povodu smrti dr. Vesne Bosanac:

"Poštovana obitelji Bosanac,

s iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas. Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu. Vukovarsku bolnicu vodila je u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale. Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca. U ime opće bolnice Vukovar, primila je Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote.

U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, još jednom primite izraze iskrene sućuti.", stoji u pismu predsjednika Sabora.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!