Jandroković liječnike pozvao na pregovore

29.03.2023.

16:18

Autor: HRT/Hrvatski radio/S Markova trga

Gordan Jandroković u emisiji "S Markova trga"

Gordan Jandroković u emisiji "S Markova trga"

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković o saborskim i drugim aktualnim političkim temama govorio je u emisiji S Markova trga, emitiranoj na Prvom programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije. S predsjednikom Sabora razgovarala je Sanja Rabuzin.

Dokapitalizacija HEP-a i Vladin paket pomoći gospodarstvu i građanima 


Razgovor je počeo pitanjem koje je obilježilo dan - o dokapitalizacije HEP-a. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je kako je iznimno važno to što HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države.


- Pokazalo se da je HEP bio vrlo važan alat za obranu standarda građana u ovo izazovno, kompleksno vrijeme. Vlada je čitavim nizom mjera išla u smjeru da sačuva standqard građana, potpomogne i očuvati cijene energenata. Puno toga išlo je preko HEP-a i sada je Vlada odlučila ići u dokapitalizaciju-. Što je najvažnije, HEP ostaje u rukama države, nema nikakve privatizacije i to je dobra vijest za sve nas. Dakle, HEP nastavlja snažno raditi ono što je bitno u ovom trenutku, a istodobno, neće se mijenjati vlasništvo, rekao je. 


 U osvrtu na saborsku sjednicu koja završava ovog tjedna istaknut je Vladin paket antiinflatornih mjera. 


- Vlada je išla s paketom od 1,7 milijardi eura. Nekada su nam kune bile velike kada je to bila 1,7 milijardi, a sada kada se to pretvori, ide se prema ogromnim iznosima, puno većima nego što smo si prije mogli priuštiti kao država. Sve je to rezultat politike koju je Vlada vodila u zadnjih šest-sedam godina. Vodimo računa o tome da sačuvamo standard naših građana koliko god je to moguće u uvjetima u kojima danas živimo, rekao je Jandroković. 


Dodao je da se nakon pandemije i ruske agresije na Ukrajinu mnogo toga stubokom promijenilo, pa i neke stabilne demokracije kao što su Francuska i Njemačka, kazao je, vrlo teško prolaze kroz ovo razdoblje. 


- Hrvatska je sve to vrijeme zadržala i političku stabilnost i na dosta velikoj razini i životni standard naših građana zahvaljujući politikama koje je Vlada vodila, čitavom nizu mjera i važnim iskoracima koje smo učinili vezano za ulazak u europrostor, u šengenski prostor, ulogom koju danas ima Hrvatska kao energetsko čvorište u ovom dijelu Europe. Naša pozicija trenutno je dosta dobra, ustvrdio je predsjednik Sabora.   


Kazao je da će Vlada nastaviti s mjerama, kao što je to najavio i premijer. 


- Od ovog paketa, koji kreće od 1. travnja, najvažnije poruke su da struja ostaje idućih šest mjeseci na istoj razini, plin idućih godinu dana. U tom dijelu građani mogu biti mirni, istaknuo je Jandroković.  


Od štrajka liječnika bolje je probleme rješavati kroz pregovore


Vezano za dva zakona iz paketa zdravstva koja su bila na tekućoj sjednici i najavljen štrajk liječnika, kazao je kako je štrajk pritisak ususret izbornoj godini, ali misli da od štrajka neće biti mnogo koristi.


- Ide se prema izborima, još je nešto više od godinu dana i očito je da će svi raditi određeni pritisak prema Vladi kako bi poboljšali svoj status. Mislim da od štrajka neće biti puno koristi, bilo bi bolje da se uđe u razgovore i pregovore s Vladom. Ponuđeno je dosta toga od strane Ministarstva zdravstva, rekao je na pitanje je li ga iznenadila najava štrajka liječnika. 


Spomenuo je rast plaća u tom sektoru, ali i dodao kako zna da postoje određeni problemi vezani za uvjete rada, broj liječnika, rad specijalista i specijalizanata. 


- Je li to razlog da se ide u štrajk - ili bi to bilo bolje i kvalitetnije rješavati kroz pregovore zainteresiranih sindikata i udruga s Vladom - mislim da smo tu za ovu drugu opciju i da bi to bilo bolje za sve nas. No, vidjet ćemo što će donijeti vrijeme. Treba razgovarati. Vlada ima  dobru volju, pokazuje to iz tjedna u tjedan. Vrlo je socijalno osjetljiva i nadam se da će doći do dogovora u idućim danima i tjednima, poručio je Jandroković komentirajući najavljeni štrajk liječnika. 


To što bi u ovoj situaciji trebali poduzeti saborski zastupnici koji su i liječnici, kazao je, ovisi o njihovoj političkoj opredijeljenosti.


Istaknuo je da je Vlada pokrenula reformu zdravstva.


- Ponavljam, ona je iznimno važna, posebno u Gradu Zagrebu, s obzirom na potres i rekonstrukciju gotovo svih velikih zagrebačkih bolnica, tako da treba voditi računa o pacijentima, naravno i o doktorima i tehničkom osoblju, ali isto tako moramo vidjeti i kontekst. Nije ovo mirno vrijeme, ovo je nažalost, vrijeme i rata i posljedica pandemije. Treba biti razborit i tražiti rješenja koja su održiva i koja će biti na korist i pacijenata, a isto tako i struke, rekao je.   

Među temama koje još slijede do kraja tekuće sjednice Hrvatskog sabora, njegov predsjednik Gordan Jandroković izdvojio je Izvješće povjerenika za informiranje, Izvješće Odbora za vanjske poslove za 2022. godinu, Zakon o osobnoj asistenciji koji je na dnevnom redu u četvrtak i istoga dana Izvješće Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa za 2019. - 2021.


Zakon o osobnoj asistenciji - Vlada jest socijalno osjetljiva 


Na pitanje o Zakonu o osobnoj asistenciji, koji je, kao i drugi iz tog paketa izazvao veliku pozornost, ali i raspravu u Saboru, Jandroković je kazao kako je puno je teških riječi palo, a radi se o vrlo osjetljivoj temi. 


- Radi se o osjetljivoj temi koja ne zaslužuje da je se prati na način na koji su to činili i neki kolege u Saboru. Radi se o vrlo osjetljivim skupinama prema kojima treba pokazati puno razumijevanje i čini mi se da je Vlada napravila jedan veliki, sveobuhvatni paket, iako je teško s brojkama pokriti svu dramu i patnju onih koji stvarno zaslužuju da društvo pokaže sve moguće napore da im olakša život. Činjenjica jest da su za osobe s invaliditetom naknade s 20 milijuna podignute na 155 milijuna eura u idućim godinama, a krug onih koji mogu imati asistenta proširit će se s 4 000 na 14 000. Znači, Vlada želi pomoći i jest socijalno osjetljiva, rekao je i dodao da se radi o raspravi koja je tu temu otvorila, prema njegovom mišljenju, na pogrešan način. 


Zaključio je da su se stvari dosta zaoštrile i da sve treba smiriti, stati na loptu i tražiti najbolja moguća rješenja za te ljude. 


- Žao mi je da se išlo s izrazima o bešćutnim ljudima. Svi su zainteresirani da se pronađu najbolja moguća rješenja. Vjerujem da će i sutrašnji dan, a prvo je čitanje Zakona o osobnoj asistenciji, pokazati da Vlada ima dobre namjere i dobra rješenja. U konačnici, ako to bude potrebno, poboljšat ćemo zakon kroz drugo čitanje i konačno usvajanje, kazao je Jandroković uoči rasprave o Vladinom prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji. 


Ustvrdio je da većina u Saboru nije odbila prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš, već je vladajuća većina zaključkom od Vlade zatražila da riješi pitanje o kojem je govorila zastupnica Mrak Taritaš. 


- Samo smo kazali da treba doći do sveobuhvatnog rješenja, jer ovo je samo jedan segment svega što se događa u tom području. Svi smo se suglasili da treba osigurati dodatno razdoblje za roditelje nakon tako teškog trenutka kada ostanu bez djeteta. Vjerujem da će se smiriti stvari i da će se iznaći najbolja rješenja, rekao je Jandroković komentirajući burne reakcije nakon što u Saboru nije prošao prijedlog zastupnice Glasa da se roditeljima njegovateljima novčana naknada omogući šest mjeseci po smrti djeteta.  


O ostalim temama, pa i odgovoru predsjednika Sabora na kritike oporbe da njihove prijedloge uvijek stavlja na kraj dnevnog reda te o tijeku obnove zgrada Hrvatskog sabora i Vlade, pogledajte u snimci emisije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!