13:53 / 12.03.2021.

Autor: HRT

Jandroković: Predsjednik je čovjek koji namjerno krši zakone ove države

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

- Predsjednik Republike je čovjek koji svjesno i namjerno krši zakone ove države. Izjavio je to predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što ga je predsjednik Zoran Milanović optužio da je ukrao njegov prijedlog za imenovanje Zlate Đurđević na čelo Vrhovnog suda, a članove Odbora za Ustav koji su taj potez podržali nazvao 'stranačkom vertikalom'.

 "Što je više kleveta i laži, Gogo nam je miliji i draži"

- Ovdje treba razlikovati dvije razine. Jedna je osobna, a druga je ono što je meritum ove polemike. Zoran Milanović nastavlja govoriti na isti način kao i dosad. Prije nekoliko sam dana odgovorio i ne mislim više odgovarati na njegove uvrede, tračeve, klevete i sve što on čini. Upravo Milanović i njegovi suradnici bili su ti koji su širili različite gadosti svih ovih 18 godina. I javno i tajno, a ja sam i dalje predsjednik Sabora. Nisu mi naštetili. Dapače, čini mi se da se oni koji podržavaju moj rad vode geslom "Što je više kleveta i laži, Gogo nam je miliji i draži", kazao je Gordan Jandroković. Zahvalio je Milanoviću i poručio mu neka nastavi tako.

Jandroković je kazao kako se sve može reći, ali na uljuđen način. Ako je nekad i izgovorio tešku riječ, dodaje Jandroković - moram reći da mi je žao jer sam bio mlađi i malo manje iskusan. Danas izbjegavam tu vrstu retorike, kazao je Jandroković referirajući se na svoju staru izjavu da je Josip Leko Milanovićev batler.

"Predsjednik Republike je čovjek koji svjesno i namjerno krši zakone države"

- Predsjednik Republike prozvao me da sam ukrao dokument i da kršim zakon, što nije istina. Istina je suprotna. Predsjednik Republike je čovjek koji svjesno i namjerno krši zakone ove države i današnji njegov govor dokaz je da on ne želi poštovati zakone Republike Hrvatske. To je zagovaranje revolucionarnog prava u kojem će oni koji nisu njegovi istomišljenici biti difamirani, oklevetani i kao takvi nedostojni da obnašaju funkcije na koje su došli demokratskom procedurom. Ona je potrebna da bi netko došao u Ustavni sud, Vrhovni sud ili u neka druga tijela o kojima govori Milanović, poručio je. 

- Čak i članak 81. Ustava, kada nabraja ovlasti Hrvatskog sabora kaže: Hrvatski sabor obavlja izbore i imenovanja i razrješenja u skladu s Ustavom i zakonom. Ovdje se radi o odluci o imenovanju. Imate Ustav kao najviši akt i Zakon o sudovima. Moja dužnost je da o tome vodim računa, što je definirano saborskim Poslovnikom, nastavio je Jandroković napomenuvši da u dopisu predsjednika vidio da nedostaje dokumentacije iz koje bi mogao iščitati da je poštovan zakon. Kaže kako nije sudio o ustavnosti i zakonitosti. Nema dokaza da je kandidatkinja predsjednika prošla javni poziv koji je definiran Zakonom o sudovima, naglasio je. Zato je vratio prijedlog na doradu.

Napomenuo je kako mu je za pravo dao i Odbor sa Ustav, Poslovnik i politički sustav, a i velika većina ustavnih pravnika, nastavio je - smatra da se predsjednik ponaša suprotno Zakonu o sudovima. I oni su danas, dodao je - prošli proces difamacije kako to čini Zoran Milanović.

"Milanović nije položio pravosudni ispit"

- Zoran Milanović je pravnik, ali ne kalibra sveučilišnog profesora za Ustavno pravo. On čak nije položio ni pravosudni ispit. To provjerite. On nije pravni autoritet i mora se konzultirati, kao što to i ja činim. Ja sam politolog i imam neka znanja, ali nedovoljna da bih se mogao nositi s onima koji materiju puno bolje poznaju, poručio je Jandroković i pozvao na "spuštanje lopte na zemlju".  

- Trebamo sačekati odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o sudovima. Ako jest - onda nemamo više nikakve dileme. Onda se ponoviti javni poziv i sva ona procedura nužna za izbor predsjednika Vrhovnog suda, zaključio je Jandroković.

Plenković: Grow up, respect the Law! 

Novinari su premijera pitali za komentar ovih Milanovićevih tvrdnji. "Samo jedna poruka što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda 'Grow up, respect the law!'. To je jedino što ću reći o tome, a o veleposlanicima ima vremena, odgovorio je premijer Plenković koji se u Bruxellesu sastao s s izvršnim potpredsjednikom EK Valdisom Dombrovskisom koji je zadužen za pripremu i odobravanje nacionalnih planova oporavka svih članica EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!